Officieel onderzoek naar schaakrel Magnus Carlsen en Hans Niemann: ‘Hopen vast te stellen wat er klopt’

30 september 2022

ANP
magnus-carlsen-hans-niemann

De internationale schaakbond FIDE heeft een officieel onderzoek ingesteld naar de rel die is ontstaan rondom schakers Magnus Carlsen en Hans Niemann. Wereldkampioen Carlsen zegt dat de 19-jarige Amerikaan namelijk regelmatig valsspeelt.


De zaak speelt al een paar weken en de FIDE zet nu een onderzoekscommissie van 3 personen op, die moet achterhalen wat er klopt van de uitlatingen van zowel Carlsen als Niemann.

Online vals spelen
Niemann won begin deze maand op een toernooi heel verrassend van Carlsen, maar hij gaf eerder toe als kind te hebben gefraudeerd in online wedstrijden. Maar volgens de Noor speelt Niemann wel vaker vals. Het verhaal gaat dat hij mogelijk met zendertjes werkt of via een hack inzicht had gekregen in de voorbereiding van de wereldkampioen, al is daar geen duidelijk bewijs voor.

"Het onderzoek is tweeledig: we controleren de beweringen van de wereldkampioen over vermeend valsspelen door Niemann en we onderzoeken Niemann's eigen verklaringen over online bedrog", is in een verklaring van de FIDE te lezen. "De commissie probeert alle beschikbare gegevens en bewijzen te verzamelen en hoopt daarmee te kunnen vaststellen wat er klopt van de beweringen van beide schakers."