🏆 | Max Verstappen voor 3e keer op rij wereldkampioen Formule 1!
i

Getty Images

🏆 | Max Verstappen voor 3e keer op rij wereldkampioen Formule 1!

Noah Hoogenboezem ‱ 21:57, 07-10-2023 / Laatste Update: 01:01, 05-01-2024

Max Verstappen is voor de 3e keer op rij wereldkampioen Formule 1 geworden! Zijn teamgenoot Sergio PĂ©rez moest in de top-3 eindigen bij de sprintrace in Qatar, maar crashte. Verstappen is dus de wereldkampioen van 2023! De Nederlander eindigde zelf als 2e tijdens de sprintrace. Oscar Piastri verzilverde zijn pole position en won de race.

Lees ook: 3 keer na elkaar F1-wereldkampioen: deze coureurs gingen Max Verstappen voor

Verstappen was het hele seizoen legendarisch goed. De Nederlander won 13 van de 16 GP's en was ook de beste in 2 sprintraces. Hij zette tijdens het seizoen een reeks van 10 overwinningen op rij neer. Verstappen heeft het hele seizoen bovenaan gestaan in de WK-stand en kan met nog 6 GP's te gaan niet meer ingehaald worden door teamgenoot PĂ©rez.

Duidelijke opdracht

De opdracht voor Verstappen was vooraf heel simpel: een plek bij de eerste 6 was genoeg voor zijn 3e titel op rij. Zelfs als dat niet zou lukken dan was de wereldtitel ook binnen als PĂ©rez buiten de top-3 zou eindigen. Geen makkelijke opgave, want de Mexicaan moest starten vanaf de 8e plek. Waar Verstappen zijn werk deed, stelde PĂ©rez weer eens teleur.

Waardeloze start

Verstappen startte de sprintrace als 3e achter Oscar Piastri en Lando Norris. De Nederlander had net als Norris een waardeloze start op de mediums en beiden werden voorbij gereden door Russell, Sainz en Leclerc. Verstappen herstelde zich en pakte Norris, waardoor hij op de 5e plaats lag. Liam Lawson was in de achterhoede van de baan gevlogen en dus kwam er kort een Safety Car.

Volgende Safety Car

Piastri werd na de herstart snel voorbij gereden door Russell, die op de softs was gestart. Logan Sargeant zette zijn Williams even later weer eens in de grindbak en zorgde voor de 2e Safety Car binnen 4 rondes. PĂ©rez, die als 8e startte aan de sprintrace, was inmiddels teruggevallen naar de 11e plaats en dus was de titel voor Verstappen al zo goed als zeker.

Het duurde even voordat de Safety Car naar binnenkwam en daarna waren er nog maar 12 rondes over. Verstappen reed al snel beide Ferrari's voorbij en reed daardoor alweer op de plek waar hij begon. De coureurs op de zachte banden begonnen het steeds moeilijker te krijgen en dat was slecht nieuws voor Russell.

Wereldtitel Verstappen na pech PĂ©rez

Piastri haalde Russell dan ook al snel in, maar toen gebeurde er iets verder achteraan: Esteban Ocon en Nico HĂŒlkenberg crashten en namen PĂ©rez daarin mee. Daardoor wist iedereen al voor het einde van de race: Max Verstappen is voor de 3e keer op rij wereldkampioen Formule 1!

Geweldige Piastri

Tijd voor een feestje was er nog niet, want na de nieuwe Safety Car waren er nog 5 rondes te gaan. Verstappen reed Russell voorbij en moest toen gaan jagen op Oscar Piastri, die meer dan 2 seconden voorsprong had. De Nederlander deed er alles aan, maar kreeg de Australiër niet te pakken. Om het allemaal nog wat mooier te maken voor McLaren eindigde Norris als 3e.

Formule 1-legende

Toen was het eindelijk tijd voor het grote feest bij Verstappen en Red Bull. De Nederlander is na Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton de 5e coureur met 3 wereldtitels op rij. Een echte legende dus!