Irene Schouten slaat NK allround over en maakt bekend wanneer ze haar laatste wedstrijd rijdt
Irene Schouten kondigde eerder deze week haar afscheid aan. © ANP

Irene Schouten slaat NK allround over en maakt bekend wanneer ze haar laatste wedstrijd rijdt

18:35, 21-02-2024 / Laatste Update: 20:14, 21-02-2024

Irene Schouten maakte eerder deze week bekend na dit seizoen te stoppen en nu blijkt dat ze haar laatste wedstrijd op de langebaan al heeft gereden. De schaatsster slaat de NK allround van komend weekend over en dat betekent dat ze ook op de WK niet in actie komt.

Schouten rijdt nog maar één race en dat is de finale van de Marathon Cup in Leeuwarden op 3 maart. De 31-jarige schaatster pakte afgelopen weekend nog drie wereldtitels bij de WK afstanden in het Canadese Calgary, waarvan haar goud op de massastart het meest tot de verbeelding sprak.

"Na lange en intensieve weken in Noord-Amerika met een bijna perfect WK als mooie afsluiter kies ik er nu voor om lekker thuis te zijn", zegt Schouten tegen de NOS.

Op de NK zijn startbewijzen voor het WK in het Duitse Inzell te verdienen en dus is het ook meteen zeker dat Schouten dat mondiale toernooi ook niet gaat rijden. Ze werd in 2022 wereldkampioen allround en aangezien dat toernooi elke twee jaar wordt verreden zou ze daar haar titel verdedigen.

Schok door de schaatswereld

Schouten verraste maandag de schaatswereld door na de WK afstanden haar afscheid als schaatster aan te kondigen. Dat terwijl ze drie gouden en een zilveren medaille had gepakt in Calgary en dus nog altijd op de topniveau rijdt. Ze had wel genoeg van het leven als topsporter: "Na vijftien jaar wil ik andere dingen. Ik heb niet meer de droom voor nog een Olympische Spelen."

Schouten was in 2022 de 'Koningin van de Spelen' met drie gouden medailles in Peking. Ze won de massastart, de 3000 meter en de 5000 meter. Ook won ze dat jaar dus het WK allround en ze werd later uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

"Ik heb gewonnen wat ik wilde winnen. Beter dan de vorige Spelen gaat het niet worden. Daarmee is het voor mij wel goed", zei Schouten over haar afscheid.