Openhartige Irene Schouten: 'Ik denk dat Jutta Leerdam en ik hierin heel anders zijn'
Irene Schouten en Jutta Leerdam © Getty Images, bewerking Sportnieuws.nl

Openhartige Irene Schouten: 'Ik denk dat Jutta Leerdam en ik hierin heel anders zijn'

16:13, 18-05-2024 / Laatste Update: 16:43, 18-05-2024

Irene Schouten (31) geniet na haar uiterst succescolle schaatscarrière van haar pensioen. Ze verkent haar opties, wil ook nog wel met lagere ambities wat marathons rijden en neemt de tijd om terug te blikken op haar ervaringen in de topsport.

In het tijdschrift LINDA van juni 2024 zegt ze langzaam te wennen aan het vrijere leven als 'normale' burger. Niet langer moet ze in het weekend op tijd naar bed, niet langer moet ze op feestjes een glaasje wijn afslaan, niet langer moet ze op een kermis de attracties links laten liggen.

Niet dat ze er nu enorm naar verlangt om heftig uit de band te springen. Wat alcohol betreft, is ze er nu eenmaal aan gewend zich in te houden: "Omdat ik al op mijn zestiende bezig was met topsport, kon ik na het avondeten hooguit twee borreltjes doen. Daarna was het klaar."

Ireen Wüst

Schouten vindt het best leuk om interviews te geven, want dan heeft ze tenminste controle over de inhoud. Meer moeite heeft ze met roddels en suggesties die over haar in de wereld werden geslingerd. Zo vindt ze het vervelend dat ooit werd gesuggereerd dat zij en Ireen Wüst elkaar zouden haten. Het tegendeel is waar: ze kunnen het uitstekend met elkaar vinden, benadrukt Schouten. Ook zal ze het niet missen dat journalisten zo nodig hun mening willen geven over haar prestaties, althans, als ze die "voortdurend negatief beoordelen".

Jutta Leerdam

Vervolgens komt het gesprek uit op de rol van sociale media bij topsporters. Schouten heeft met 258 duizend volgers een aardige fanschare op Instagram, maar ze staat in de schaduw van Jutta Leerdam, met haar dik 4 miljoen volgers. Ze bewondert de Westlandse schaatsdiva: "Ik vind dat Jutta het onwijs goed doet. Ze verdient een hoop geld omdat ze zo populair is en laat al die onzin die over haar wordt geschreven gewoon links liggen." Schouten heeft niet het idee dat Leerdams activiteiten als influencer ten koste gaan van haar schaatsloopbaan: "Ze is in de eerste en laatste plaats gewoon een topsporter."

Dirkjan Mak

Schouten heeft dit jaar veel tijd gestoken in het opknappen van het huis waarin zij en partner Dirkjan Mak wonen. Mak is een timmerman, Leerdams vriend is Jake Paul, een wereldberoemde YouTube-vlogger en bokser. Dat zorgt voor een flink verschil in levensstijl tussen Schouten en Leerdam.

"Ik ben heel blij met mijn man", zegt ze. "En het is waar: ik denk dat Jutta en ik hierin heel anders zijn. Je moet mij niet op een privéjacht zetten, met een gym en een zwembad."