'Jutta Leerdam kan bij ons genoeg verdienen', Jillert Anema liet eerder weten komst schaatsdiva wel te zien zitten
Jutta Leerdam en Jillert Anema © Getty Images

'Jutta Leerdam kan bij ons genoeg verdienen', Jillert Anema liet eerder weten komst schaatsdiva wel te zien zitten

16:33, 22-04-2024 / Laatste Update: 08:32, 24-04-2024

Het afscheid van Irene Schouten kwam aan het einde van het afgelopen schaatsseizoen hard aan bij coach Jillert Anema en Team Albert Heijn Zaanlander. Het boegbeeld van de ploeg vertrok plotseling, maar dat houdt ook in dat er ruimte is voor versterkingen.

Zeker na het afscheid van Schouten is Jutta Leerdam hét uithangbord van de schaatssport. Het contract van de 25-jarige Westlandse bij Jumbo-Visma liep af en wordt niet verlengd, maar begin maart liet Anema in De Telegraaf weten dat ze wat hem betreft van harte welkom was bij zijn ploeg.

Anema stelde wel dat hij Leerdam zelf niet zal bellen. "Dat doen we nooit", aldus de Fries. "Het kan natuurlijk wel zo zijn dat een topper die prima bij ons past, gaat solliciteren omdat die persoon graag bij ons wil rijden. Wij garanderen ook dat je beter wordt als je gewoon ons programma draait. Wij maken dat elk jaar waar. Ook dit jaar hebben al onze rijders persoonlijke records gereden."

'Jutta kan ons altijd bellen'

"Wij kopen niets weg, zoals Jutta Leerdam is weggekocht bij NXTGEN", vertelde Anema over de transfer van Leerdam in 2022. Die sponsor stopte na het vertrek van Leerdam meteen en dat is uiteraard niet goed voor het schaatsen. "Dan eet je dus je eigen sport op. Maar Jutta kan ons altijd bellen, dan gaan we het gesprek aan. Een topper kan bij ons genoeg verdienen."

Schaatsploeg van Jillert Anema heeft opvolgster gestopte Irene Schouten binnen

28 maart 2024, 15:19

Het was een grote schok voor Team AH-Zaanlander dat Irene Schouten besloot om na het afgelopen schaatsseizoen mee te stoppen. De ploeg van Jillert Anema moest dus op zoek naar een nieuwe rijdster voor de lange afstanden en heeft die gevonden. En daarmee zet de leegloop bij Jumbo-Visma zich voort.

Tip van Anema

Nu schrijft De Telegraaf dat Leerdam onlangs Anema heeft benaderd om te vragen hoe het nu verder moet met haar. Anema: "Voor de duidelijkheid, Jutta komt niet naar onze ploeg. Ik heb slechts haar geadviseerd een ’Stand Alone-ploeg’ te beginnen. Hetzelfde als wat Rintje Ritsma ooit deed in de jaren '90 toen hij Team Sanex begon. Het merk Rintje was toen net zo sterk als het merk Jutta nu."

Jake Paul

De persoonlijke sponsors verdringen zich om Leerdam, die sinds haar relatie met Jake Paul alleen maar populairder is geworden. De Amerikaanse boksfluencer en de schaatsdiva delen veel van hun leven op sociale media en hebben daar een enorme achterban. Vorige week vierden ze de zwangerschap van schoonzus Nina Agdal.