Emotionele avond op Wimbledon: Andy Murray neemt in tranen afscheid, ook moeder en vrouw huilen
Andy Murray beleefde een emotionele avond op Wimbledon. ©AP

Emotionele avond op Wimbledon: Andy Murray neemt in tranen afscheid, ook moeder en vrouw huilen

06:25, 05-07-2024

Andy Murray heeft donderdagavond afscheid genomen van Wimbledon. De Britse tennisser (37) verloor in de eerste ronde van het dubbelspel meteen met zijn broer Jamie Murray. Het werd een emotionele avond in Londen.

De 37-jarige Schot, die zich op het laatste moment afmeldde voor het enkelspel, verloor samen met zijn broer Jamie in de eerste ronde met 7-6, 6-4 van de Australiërs Rinky Hijikata en John Peers.

Uitzondering

De wedstrijd werd op het Centre Court gespeeld. Het gebeurt zelden dat dubbelspelwedstrijden al in de eerste week van Wimbledon op de hoofdbaan worden gespeeld. Voor Murray, die afscheid nam van Wimbledon, werd een uitzondering gemaakt.

Andy Murray laat zich ondanks rugblessure tóch zien op Wimbledon

3 juli 2024, 14:55

Andy Murray is toch van de partij op Wimbledon. De 37-jarige Schot moest het enkelspel vanwege een rugblessure aan zich voorbij laten gaan, maar doet wel mee aan twee dubbeltoernooien. Murray is actief bij zowel de mannendubbel als het gemengddubbel.

De voormalige nummer 1 van de wereld won Wimbledon in 2013 en 2016. Ook veroverde hij in zijn loopbaan onder meer twee keer olympisch goud.

Emotionele video

"Het was erg speciaal, want we hebben hier nooit de kans gehad eerder samen te spelen", zei Murray na afloop op de baan tegen oud-speelster Sue Barker. Op de schermen werd vervolgens een eerbetoon voor Murray getoond, waarin onder anderen Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic aan het woord kwamen.

Novak Djokovic

Djokovic was ook aanwezig bij de ceremonie na afloop, net als tennisiconen John McEnroe en Martina Navratilova. Ook de beste Britse tennissers van dit moment namen de tijd de ceremonie bij te wonen.

Wildcard

Murray en zijn broer ontvingen vlak voor de start van het toernooi een wildcard voor het dubbelspel. Kort daarna maakte Andy Murray bekend dat hij niet fit genoeg was voor deelname aan het enkelspeltoernooi. Hij onderging vlak voor het toernooi een rugoperatie.

Veel tranen

"Het was een race tegen de klok en fysiek was het niet gemakkelijk vandaag. Ik heb niet het niveau gehaald waarop we hoopten, maar we hebben het geprobeerd", zei Murray na afloop. De emotionele Schot vocht tegen de tranen, net als zijn moeder en vrouw op de tribune. "Ik kijk ernaar uit om meer tijd met hen en thuis door te brengen."

Gemengd dubbelspel

Andy Murray doet met Emma Raducanu nog mee aan het gemengd dubbelspel.