Grote stap van de KNVB: vanaf komend seizoen mogen vrouwen ook bij de hoogste mannenteams meedoen

11 mei 2021

Henk Jan Dijks

Vanaf volgend seizoen krijgen vrouwen in het amateurvoetbal voor het eerst de kans om uit te komen in de hoogste mannenteams. De KNVB spreekt van een historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland en wereldwijd.


Gemengd voetbal was in Nederland al mogelijk bij de gehele jeugd, maar bij de senioren lag de lat bij de B-categorie. Óf er moest gekozen worden voor het spelen in een aparte vrouwencompetitie. Bij aanvang van het huidige seizoen begon de KNVB een pilot om te kijken of de regels veranderd konden worden. De destijds 19-jarige Ellen Fokkema kreeg dispensatie om in het eerste mannenteam van de Friese vierdeklasser uit te komen. 

Geslaagde proef
Hoewel de competitie vanwege corona vroegtijdig werd afgebroken spreekt de KNVB van een geslaagde proef. Met als uitkomst dat er een goede basis is om het vanaf komend seizoen voor alle vrouwen mogelijk te maken in de categorie A bij de mannen te kunnen spelen.

Op basis van kwaliteiten
"Wij zien op basis van de huidige wereld en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om vast te houden aan de oude regels en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit”, verduidelijkt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB "We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden.”

Dispensatie is niet meer nodig
De KNVB gaat alle verenigingen die een speelster willen laten voetballen in een team in de A-categorie bij de mannen een begeleidingstraject aanbieden. Het aanvragen van dispensatie is niet langer nodig.