Weer een streep door amateurcompetities? ‘We staan op het punt van stoppen’

5 november 2021

ANP

Het kabinet kwam afgelopen dinsdag met ingrijpende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een van de regeltjes is dat mensen bij amateursporten een QR-code moeten laten zien om binnenruimtes te betreden. Dat kan wel eens de doodsteek zijn van het huidige voetbaljaar, vreest Ad Westerhof, voorzitter van voetbalclub AFC.


De regel werd gelukkig nog enigszins versoepeld, want in eerste instantie wilde het kabinet dat iedereen die een sportcomplex wilde betreden een QR-code moest laten zien. Dat is inmiddels veranderd.

Toch moeten mensen van 18 jaar en ouder vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs laten zien als ze de sportkantine, kleedkamer of zelfs het toilet willen betreden. "Iedereen ontkent het, maar de competitie staat op het punt van stoppen", zegt Westerhof in gesprek met het AD.

ILLUSTRATIE - Een mobiele telefoon met de QR-code via de app CoronaCheck bij een sportveld. Een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht - © ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENRijkere club
AFC is een van de grotere amateurverenigingen van Nederland en heeft dus centjes genoeg om beveiligers in te huren die de QR-codes scannen. "Als dit zo doorgaat en we moeten iedere dag controleren, dan kost dit tot de kerst 25.000 tot 35.000 euro. Dat kan een normale club niet betalen", denkt Westerhof.

"Wij beschikken wel over wat reserves, maar we hebben ook tegenstanders nodig. Heel wat clubs gaan hierdoor weer in de problemen komen. Wat mij betreft maakt de KNVB er een heel lange winterstop van en gaan we begin februari weer verder. Want dit is bijna niet te doen zo."

Mocht het zover komen dat de amateurcompetities stil worden gelegd, dan is dat niet voor het eerst. In 2020, toen het coronavirus uitbrak, ging er een streep door de rest van het seizoen en ook vorig seizoen gebeurde dat. Toen werden de meeste competities, Eredivisie en Eerste Divisie uitgezonderd, vlak voor de winterstop stilgelegd en niet meer hervat.