Sprookjesverhaal: Luton Town promoveert voor het eerst naar Premier League

Pim Huberts • 22:53, 27-05-2023 / Laatste Update: 09:39, 12-12-2023

Luton Town is voor het eerst gepromoveerd naar de Premier League. In het play-offduel om promotie tegen Coventry City, met Nederlander Gustavo Hamer, werd pas na penalty's gewonnen.

In het Wembley Stadium begonnen de 2 ploegen nerveus aan de wedstrijd. Coventry leek zichzelf niet en bakte er vrij weinig van in de eerste 25 minuten van de eerst helft. Het was dan ook geen verrassing dat Jordan Clark in de 23e minuut 0-1 voor Luton Town kon maken.

Hamer

Ook hierna kreeg Luton nog volop kansen. Toch was het de enige Nederlander in het veld die de wedstrijd nieuw leven in blies: Gustavo Hamer. De Braziliaanse Nederlander schoot in de 66e minuut keurig in de rechterhoek en maakte 1-1 voor Coventry.

Extra tijd

Het werd een uitputtingsslag. Haver raakte geblesseerd en moest het veld verlaten. De andere spelers van Coventry en Luton leken in de extra tijd naar strafschoppen af te steven. Maar dan...

Winnende goal?

De net ingevallen Jonathan Panzo stond 2 minuten in het veld voor Coventry, maar maakte een gruwelijk fout. Joe Taylor leek de winnende voor Luton te maken. Wat blijkt? Er was hands gemaakt: opnieuw werd een goal afgekeurd. En dus kwamen er penalty's.

Zelfs in de penaltyreeks werd het spannend. Luton Town schoot alle 6 strafschoppen raak. De 6e nemer van Coventry Fankaty Dabo knalde hard over en dus promoveert Luton naar de Premier League.