'Cel Quincy Promes ziet er niet heel comfortabel uit': Russische media pakken uit met schandaal
Quincy Promes © Getty Images (beeldbewerking Sportnieuws)

'Cel Quincy Promes ziet er niet heel comfortabel uit': Russische media pakken uit met schandaal

13:48, 14-03-2024 / Laatste Update: 19:29, 14-03-2024

Quincy Promes werd woensdagavond in Dubai gearresteerd op verzoek van Nederland. De 32-jarige voetballer is veroordeeld voor betrokkenheid bij cocaïnehandel en het neersteken van een neef op een feest. In Nederland moet hij een gevangenisstraf van 7,5 jaar uitzitten.

Nederland hoopt dat de Verenigde Arabische Emiraten gaan uitleveren. Met dat land heeft Nederland wel een uitleveringsverdrag en met Rusland, waar Promes woont en voetbalt, niet. Woensdagavond werd bekend dat Promes is gearresteerd en in uitleveringsdetentie zit.

Promes verbleef in Dubai voor een trainingskamp met zijn club Spartak Moskou. Op het vliegveld werd hij aangehouden toen hij met de club terug naar Rusland wilde, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een auto-ongeluk. In Dubai zou hij na een aanrijding zijn doorgereden.

Voor het uitleveringsverdrag geldt dat geen enkele mededeling mag worden gedaan over de inhoud en argumenten ervan. Het enige wat bekend werd, is dat de arrestatie heeft plaatsgevonden na een Red Notice van Nederland. Dat is een verzoek aan buitenlandse instanties om een persoon te laten arresteren. Eventuele volgende juridische stappen kunnen worden bepaald terwijl diegene vastzit. Een rechter in Dubai moet nu beslissen wat er gaat gebeuren. De vraag is hoe lang dat gaat duren.

Reactie advocaten

De advocaten van Promes Sophie Hof en Robert Malewicz hebben in een verklaring laten weten dat Promes altijd ontkend heeft betrokken te zijn geweest bij de feiten waarvoor hij in de rechtbank veroordeeld werd. "Wij hebben daarom namens Promes hoger beroep ingesteld. Deze week hebben wij ook diverse nieuwe onderzoekswensen bij het Amsterdamse gerechtshof neergelegd." Er is nog geen datum voor een hoger beroep.

John van den Heuvel

Dat betekent niet dat Promes niet kan worden uitgeleverd. Hoewel het vonnis niet definitief is, kan er volgens het verdrag tussen Nederland en de VAE nog steeds meegewerkt worden aan de terugkeer van een verdachte. Volgens misdaadjournalist John van den Heuvel zou het weleens snel kunnen gaan.

"Zo'n cel waar hij nu zit, dat ziet er niet heel comfortabel uit", zei Van den Heuvel voor de camera van De Telegraaf. "Promes is ondertussen gewend aan vijfsterrenluxe en die vindt hij nu niet. Het zijn geen middeleeuwse kerkers en hij zal niet worden mishandeld. Maar het zijn niet de fijnste omstandigheden. Dus ik denk dat hij zich ook wel afvraagt of hij daar heel lang wil blijven zitten. Of zal ik mijn verzet staken en me laten uitleveren."

Russische media

De zaak-Promes is uiteraard groot nieuws binnen de Russchische sportwereld. Express heeft zelfs een liveblog over de ontwikkelingen en kopt met 'Schandaal met een Spartak-voetballer'. Sportkrant Sovietski Sport kopt: "Promes werd opnieuw gearresteerd in de Emiraten. Dit keer zal niemand hem helpen."

De Russische media snapt vooral niet waarom Spartak besloot Promes mee te nemen naar Dubai. Waarom namen ze dat risico met hun sterspeler? Ook het gedrag van Promes, die flink aan het feesten was, wordt niet begrepen.

Quincy Promes steekt draak met gevangenisstraf: 'Voor die shit drop ik geen tears'

7 maart 2024, 10:49

Quincy Promes mag dan in Dubai vastzitten, hij geniet een luxeleventje. De Nederlandse voetballer wacht nog altijd tot hij terug mag naar Rusland, waar hij voetbalt bij Spartak Moskou. Terwijl hij wacht, hoopt hij dat hij niet wordt uitgeleverd aan Nederland om hier z'n gevangenisstraf uit te zitten. Ondertussen dropt hij doodleuk een nieuw nummer. In zijn rap gaat hij in op zijn veroordeling.