'Dat is wel lang geleden': verbazing alom rondom keuze voor Steven Bergwijn in basis Oranje
Steven Bergwijn voorafgaand aan Nederland - Roemenië. ©Getty Images.

'Dat is wel lang geleden': verbazing alom rondom keuze voor Steven Bergwijn in basis Oranje

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 17:08, 02-07-2024 / Laatste Update: 17:13, 02-07-2024

Bondscoach Ronald Koeman verraste vriend en vijand door te kiezen voor Steven Bergwijn in de achtste finales tegen Roemenië. NOS-analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk zaten nog net niet met een open mond van verbazing.

Van Hooijdonk kan niet anders zeggen dan dat hij volledig is verrast. "Koeman hoopt op de Bergwijn van zijn eerste periode, maar dat is wel lang geleden. Dat hoopte hij ook van Wijnaldum, maar die heeft ook nog niets laten zien. Ik vind het heel verrassend", zei hij bij NOS.

Volg hier live Roemenië - Nederland, met alle opmerkelijke gebeurtenissen, uitgebreide statistieken van de wedstrijd en de meest opvallende reacties.

'Malen was geen dissonant'

De oud-international vindt het opvallend dat juist Donyell Malen op de bank terecht komt. "Malen was in zijn aanvallende acties heel erg prima. Hij was absoluut geen dissonant tegen Oostenrijk. Sterker nog: ik vond hem eigenlijk een van de beteren", aldus Van Hooijdonk.

Bevlieging van Bergwijn

Van der Vaart had ook niet meer gerekend op een basisplaats voor Ajax-aanvaller Steven Bergwijn. "Ik had helemaal niet meer aan hem gedacht. Meestal hou je wel rekening met bepaalde namen, maar dat heb ik niet met Bergwijn. Dit komt echt uit het niets. Koeman zal vast hopen op een bevlieging. Bergwijn schijnt wel goed te trainen, maar dat is maar training."

Dossier Oranje: lees hier alles terug over de gewonnen wedstrijd tegen Roemenië

2 juli 2024, 21:01

Het Nederlands elftal heeft in de kwartfinale van het EK afgerekend met Roemenië. Het bleef lang spannend in München, maar na de goede invalbeurt van Donyell Malen kwam de overwinning niet meer in gevaar. In de eerste helft opende Cody Gakpo de rekening met een bekeken knal bij de eerste paal. Vervolgens was Gakpo belangrijk het eerste doelpunt van Malen. In de blessuretijd bekroonde Malen een goede wedstrijd van Oranje met de 3-0.

"Bergwijn heeft dan wel een moeilijk seizoen gehad, maar als hij het op zijn heupen heeft... Dan is hij echt een geweldige speler. Het enige is alleen dat dat alweer een hele tijd geleden is", sluit Van der Vaart af. Bergwijn speelde tot dusver geen minuut dit EK.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.