Het volkslied van Duitsland: dit zingen de spelers en fans van het gastland op het EK voetbal
Spelers van Duitsland zingen het volkslied uit volle borst tijdens het EK voetbal in eigen land. © Getty Images

Het volkslied van Duitsland: dit zingen de spelers en fans van het gastland op het EK voetbal

20:25, 29-06-2024 / Laatste Update: 20:26, 29-06-2024

Het EK voetbal in Duitsland is van 14 juni tot en met 14 juli. Minstens drie wedstrijden in de groepsfase kunnen de miljoenen Duitsers thuis en in het stadion hun volkslied aan de wereld laten horen. Maar wat zingen de spelers en fans eigenlijk tijdens het volkslied van Duitsland?

Voorafgaand aan de openingswedstrijd van het EK zullen de twee nationale liederen van beide landen door miljoenen huiskamers gallen. Het Engelstalige Flower of Scotland van Schotland is voor ons Nederlanders wat makkelijker te volgen dan het Duitse volkslied. Duizenden fans zullen met de Schotten meeblêren, maar dat is niets in vergelijking met de miljoenen Duitsers die hun volkslied mee gaan zingen.

Einigkeit und Recht und Freiheit

Het volkslied van Duitsland kent, net als dat van Nederland, een hoop coupletten. Toch wordt er al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog maar één couplet gezongen, namelijk het derde. De eerste zin van dat couplet is: Einigkeit und Recht und Freiheit (Eenheid en Recht en Vrijheid). Dat geldt ook als onofficiële motto van het hele land en staat bijvoorbeeld op de zijkant van sommige Duitse euromunten.

Volkslied van Duitsland

Hieronder zie je de tekst van het volkslied van Duitsland, met daarachter de vrije vertaling naar het Nederlands. Onder de tekst zie je een voorbeeld van hoe het voorafgaand aan een interland van Die Mannschaft gezongen wordt.

Duitse tekst

Betekenis

Einigkeit und Recht und Freiheit

Eenheid, recht en vrijheid

Für das Deutsche Vaterland!

voor het Duitse vaderland

Danach lasst uns alle streben

laten we daar allemaal naar streven

brüderlich mit Herz und Hand

gebroederlijk met hart en hand

Einigkeit und Recht und Freiheit

Eenheid, recht en vrijheid

sind des Glückes Unterpfand

zijn de garantie voor geluk

Blüh im Glanze dieses Glückes

Bloei glanzend van dit geluk

blühe, Deutsches Vaterland (twee keer)

Bloei, Duits vaderland!

Groep A

Duitsland voetbalt na de wedstrijd tegen Schotland nog tegen Hongarije en Zwitserland in groep A van het EK voetbal. Volg alles rondom het EK voetbal 2024 in Duitsland via onze speciale EK-pagina. Daar kun je onder andere het programma, het laatste nieuws en de standen bekijken.