Nog nooit kreeg Ajax zoveel tegengoals als dit seizoen, teller loopt nog een tijdje door
Ajax kreeg tegen Sparta de 71ste tegengoal van dit seizoen te verwerken. Een evenaring van het negatieve record. ©ANP

Nog nooit kreeg Ajax zoveel tegengoals als dit seizoen, teller loopt nog een tijdje door

17:54, 17-03-2024 / Laatste Update: 17:59, 17-03-2024

Het dramatische seizoen van Ajax is zondag tegen Sparta extra onderstreept door een negatief record voor de Amsterdammers. De 2-0 van Arno Verschueren betekende de 72ste tegengoal. Nog nooit kreeg een Ajax-team in de historie zoveel goals om de oren.

In 1958/59 kreeg Ajax in één seizoen liefst 71 tegendoelpunten. In het seizoen 1960/61 stopte de teller op zeventig tegentreffers. Seizoen 2023/2024 kan definitief de geschiedenisboeken in als het seizoen met de meeste tegengoals voor Ajax ooit. In de uitwedstrijd bij Sparta deze zondag viel in de tweede helft de 'jubileumtreffer'.

Jubileumtreffer Sparta

Arno Verschueren zette Sparta op 1-0 en zorgde daarmee voor de 71ste tegengoal van Ajax dit seizoen in alle competities. Een evenaring van het record van 65 jaar geleden. Vlak na rust maakte de middenvelder ook de 2-0 en was het record definitief in handen van het team van trainer John van 't Schip. 72 tegengoals in één seizoen. En dat seizoen duurt ná Sparta nog acht wedstrijden...

De tegendoelpunten van Ajax dit seizoen op een rijtje:

  • Eredivisie: 47
  • Europa League: 13
  • Conference League: 9
  • KNVB Beker: 3

Problemen achterin

Voor de wedstrijd tegen Sparta moet trainer John van 't Schip ook flink gaan puzzelen. Tegen Aston Villa vielen maar liefst drie verdedigers geblesseerd uit: Ahmetcan Kaplan, Josip Sutalo en Devyne Rensch. Van hen kon alleen Kaplan starten tegen Sparta, waardoor Jordan Henderson noodgedwongen in de defensie moet spelen.