Verklede Ruud Gullit-fans duiken toch weer op bij Nederland op EK na eerdere ophef
Ruud Gullits gespot in München. © X (Football_Tweet) en Getty Images

Verklede Ruud Gullit-fans duiken toch weer op bij Nederland op EK na eerdere ophef

18:28, 02-07-2024 / Laatste Update: 20:37, 02-07-2024

Nederland speelde dinsdagavond in München de achtste finale tegen Roemenië en werd daarbij gesteund door duizenden Oranje-fans. Ook twee van de drie als Ruud Gullit verklede supporters, die eerder dit EK voor ophef zorgden bij de openingswedstrijd tegen Polen, doken weer op.

De drie jongens werden wereldnieuws nadat ze bij het eerste duel van het Nederlands elftal dit EK verkleed waren als Ruud Gullit uit 1988, inclusief schmink. Met name veel mensen in het buitenland vonden het racistisch, de hoofdpersoon zelf niet. "Toen hij het zag, zei hij: 'Ik voel me eigenlijk best vereerd'. Het is een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij gewonnen heeft en het is ook met die bedoelingen gedaan", sprak Humberto Tan, die contact opname met Gullit.

Volg hier live Roemenië - Nederland, met alle opmerkelijke gebeurtenissen, uitgebreide statistieken van de wedstrijd en de meest opvallende reacties.

Eén van de drie Gullits stopte er al mee

Humberto Tan is voorzitter van de Commissie Mijnals, die gaat over racisme in het Nederlandse voetbal. Hij zag het ook als iets ludieks. "Kijk, blackface is gewoon geen prettig fenomeen, maar in dit concrete geval zeiden wij als Commissie Mijnals tegen elkaar dat het als eerbetoon bedoeld is en het zo ook moet zien."

Als Ruud Gullit verklede fan kapt ermee na ophef over racisme: 'Zette me aan het denken'

17 juni 2024, 21:10

Bij de wedstrijd tussen Nederland en Polen werden drie Oranje-supporters gespot die zich verkleed hadden als Ruud Gullit. Ze hadden ook hun gezicht zwart geschminkt en dat zorgde, met name in het buitenland, voor heel veel ophef. Het zou namelijk racistisch zijn. Een van de fans heeft besloten na al die kritiek om ermee te stoppen.

Toch deed de kritiek uit het binnen- en buitenland iets met één van de drie verklede Gullits. Hij kapte ermee. "Die ophef zette me aan het denken. Wellicht roept het bij anderen toch vervelende gevoelens op, ondanks dat ik Gullit adoreer en hem daarom nadoe", aldus de fan, die graag anoniem wilde blijven. Hij deed overigens ook exact dezelfde schoenen aan als Gullit in '88, die toen de enige grote prijs won met het Nederlands elftal.

Twee van de drie Gullits gespot

In aanloop naar de wedstrijd van Nederland in München tegen Roemenië werden er twee van de drie Gullits gespot, inclusief schmink. Er werd een foto van het tweetal gedeeld via sociale media. Oranje won in München uiteindelijk met 3-0 dankzij doelpunten van Cody Gakpo (1) en Donyell Malen (2).

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.