Vitesse maakt tóch het seizoen af: dit zou de stand in de Eredivisie zijn zonder de Arnhemmers
Vitesse zit diep in de problemen. © Getty Images

Vitesse maakt tóch het seizoen af: dit zou de stand in de Eredivisie zijn zonder de Arnhemmers

Jari Luijckx • 20:16, 16-04-2024 / Laatste Update: 20:16, 16-04-2024

Dat Vitesse in enorme sportieve problemen zit, was al duidelijk met de 18e positie in de Eredivisie. Maar ook de financiële problemen stapelen zich op. Sterker nog: het was lange tijd de vraag of de club uit Arnhem het huidige seizoen kon afmaken. Dinsdag maakten de Arnhemmers bekend in ieder geval het seizoen uit te spelen.

Vitesse dreigt niet alleen te degraderen, maar ook het voortbestaan van de club is in gevaar. Om volgend seizoen nog actief te zijn als betaalde voetbalorganisatie is de club in afwachting van de licentiecommissie van de KNVB, zo laat algemeen directeur Edwin Reijntjes weten op de clubsite: "Het al eerder benoemde ‘levende’ conceptplan krijgt iedere dag steeds meer vorm. Aanstaande maandag hopen we een reactie te ontvangen van de licentiecommissie en daadwerkelijk invulling te geven aan de plannen."

Vitesse-trainer Sturing laat ernst doorschemeren

Vitesse ging zaterdag met 6-0 ten onder tegen aanstaand landskampioen PSV, maar dat was niet het grootste nieuws wat er rond de Arnhemse club werd gemeld die dag. Trainer Edward Sturing liet voor de aftrap tegen ESPN weten dat Vitesse een gigantisch tekort heeft aan geld. Er bestonden al twijfels of Vitesse volgend seizoen nog zou bestaan, maar het is zelfs zo erg dat Sturing niet wist of de club het huidige seizoen wel kon afronden.

"Daar is ook een probleem, een liquiditeitsprobleem, ook voor dit seizoen. Daar zijn we nog druk mee. We hebben wel een groot probleem, dat heeft de directie ook gezegd", zei Sturing destijds.

Vitesse gooit handdoek in de ring: 'We gaan het niet redden'

13 april 2024, 19:36

Vitesse werd zaterdagmiddag op een behoorlijke nederlaag getrakteerd door aanstaand landskampioen PSV. De nummer laatst van de Eredivisie ging met 6-0 ten onder in Eindhoven en degradatie lijkt onvermijdelijk. Na afloop gooide trainer Edward Sturing de handdoek min of meer in de ring.

SC Veendam en AGOVV

Als had de KNVB de licentie van Vitesse stopgezet en de club het huidige seizoen niet af had kunnen maken, dan had dat grote gevolgen. In dat geval werden alle competitieduels van Vitesse als niet gespeeld beschouwd. Ditzelfde gebeurde bij SC Veendam en AGOVV bij hun faillissement in 2013. Beide clubs kwamen uit in de Jupiler League waar de stand in de competitie volledig op de schop ging vanwege het groot aantal wedstrijden dat als niet gespeeld werd beschouwd.

In het document 'Reglementen betaald voetbal seizoen 2023-24' van de KNVB valt bovendien te lezen dat het faillissement van Vitesse grote gevolgen kan hebben voor de Eredivisie. In Artikel 14 terugtrekken uit de competitie, staat geschreven. "Het terugtrekken van een elftal door een betaaldvoetbalorganisatie uit de competitie gedurende een seizoen heeft tot gevolg dat: alle door dat elftal gespeelde wedstrijden als niet gespeeld worden beschouwd."

Aangepaste stand Eredivisie

Positie

Club

Wedstrijden

Punten

Verschil in punten

1

PSV

28

75

-6

2

Feyenoord

28

66

-6

3

FC Twente

28

54

-6

4

AZ

28

49

-6

5

Ajax

29

45

-3

6

NEC

28

44

-3

7

FC Utrecht

29

44

-1

8

Go Ahead Eagles

28

36

-6

9

Sparta

28

34

-6

10

SC Heerenveen

29

33

-3

11

Fortuna Sittard

29

32

-3

12

Almere City FC

28

29

-4

13 (+1)

Heracles

28

29

-3

14 (-1)

PEC Zwolle

28

28

-4

15

Excelsior

28

24

-1

16

RKC Waalwijk

28

18

-6

17

FC Volendam

28

18

-1

Grote gevolgen voor RKC en Volendam

In het linkerrijtje van de Eredivisie verandert er niet veel wanneer de wedstrijden met Vitesse worden weggelaten. Interessant is wel het gat tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles. De achterstand van de club uit Deventer ten opzichte van Utrecht is gegroeid van 3 naar 8 punten.

Vanaf plek 13 zien we een verandering met Heracles die een plek is gestegen ten opzichte van PEC Zwolle. Heracles wist thuis te winnen van Vitesse, maar op bezoek in het Gelredome werd verloren. Daardoor verliest Heracles slechts 3 punten. Bij PEC zie je juist dat er één keer is gewonnen en één keer is gelijk gespeeld tegen Vitesse, waardoor er 4 punten verloren gaan.

In de strijd om degradatie kan het wegvallen van Vitesse voor grote veranderingen zorgen. RKC Waalwijk won zowel thuis als uit van Vitesse, waardoor er 6 waardevolle punten verloren gaan. Bij degradatie-concurrenten Excelsior en FC Volendam gaat er slechts 1 punt van het totaal af. Mocht de club uit Arnhem de competitie niet afmaken moeten de Waalwijkers serieus oppassen voor directe degradatie met Volendam dat op een gelijk aantal punten komt.