Vitesse tempert feeststemming ondanks late reddingsactie: 'Het is nog niet rond. Punt'
Algemeen directeur Edwin Reijntjes. © ANP

Vitesse tempert feeststemming ondanks late reddingsactie: 'Het is nog niet rond. Punt'

12:51, 02-07-2024 / Laatste Update: 15:07, 02-07-2024

Vitesse staat daags na de reddingsactie van Guus Franke weer met beide benen op de grond. Maandagavond werd er op Papendal in Arnhem feestgevierd door honderden supporters nadat de club gered was. Een dag later hield algemeen directeur Edwin Reijntjes een persconferentie om de zaken te verduidelijken.

Maandagmiddag leek het einde nabij voor Vitesse, nadat de club zelf meldde dat er geen akkoord was tussen de beoogde financier Franke en de Amerikaan Coley Parry, de grootste schuldeiser van de club. Maar tegen het einde van de avond kwam er toch weer hoop. Franke en Parry hervatten de gesprekken en uiteindelijk kwam alles toch rond. Maar toch is Vitesse er nog niet, weet ook de club zelf.

'Het is nog niet rond. Punt'

Er was sprake van 'grote euforie', sprak Reijntjes the day after. Dinsdagochtend was er een bijeenkomst met al het personeel waar de algemeen directeur vertelde dat iedereen 'even' blij mocht zijn. "Want het is nog niet rond. Punt", benadrukte Reijntjes. De beroepscommissie is nu aan zet. Zij zullen afhankelijk van het dossier bepalen of Vitesse zijn licentie behoudt.

"Wij hebben aangeleverd wat we moeten aanleveren", zei Reijntjes. "Het is nu aan de beroepscommissie daarover te oordelen." Toch denkt de algemeen directeur dat het in ieder geval voldoende is om Vitesse voor komend seizoen te redden. Franke heeft de club toegezegd het ontbrekende geld in de begroting voor komend seizoen in te leggen.

Begroting

Voor de licentie voor komend seizoen was belangrijk dat Franke de nieuwe begroting met enkele miljoenen dekkend zou maken. Daar is de eigenaar van investeringsmaatschappij Axiom Partners volgens Reijntjes nu akkoord mee, zo maakte de directeur van Vitesse bekend tijdens de persconferentie.

Ook heeft Franke volgens Reijntjes toegezegd de geldproblemen op de korte termijn, waardoor de club snel failliet dreigde te gaan, op te lossen. Op de langere termijn moet Franke inspringen om andere openstaande schulden van de club, van rond de 3 miljoen euro, op te kunnen lossen. Daarover wil de club ook nog in gesprek met de schuldeisers.

Ambities

Ondanks de onzekerheden brengt Franke wel een portie gezonde ambities mee. Zijn doel is de club terug te brengen naar het linkerrijtje van de Eredivisie. Toch is dat wel iets voor de langere termijn. "Volgend jaar wordt gewoon een overgangsjaar", concludeerde Reijntjes. "De club moet gewoon weer stabiliteit terugkrijgen"