Vragen over ingooi bij 4-2 NAC: dit schrijven de KNVB-regels erover
Martin Koscelnik (vooraan) maakte de 4-2 uit een ingooi van Jan Van den Bergh. © Pro Shots

Vragen over ingooi bij 4-2 NAC: dit schrijven de KNVB-regels erover

06:40, 29-05-2024 / Laatste Update: 06:40, 29-05-2024

NAC walste dinsdagavond met 6-2 over Excelsior heen in de heenwedstrijd van de finale van play-offs om promotie/degradatie. De club uit Breda lijkt zich dus op te kunnen maken van Eredivisievoetbal volgend seizoen. Toch zijn er vragen over de geldigheid van een van de Bredase doelpunten. De 4-2 volgde na een discutabele ingooi van Jan Van den Bergh.

Net na de tweede rode kaart van Excelsior van de avond kreeg NAC een inworp aan de linkerkant. Een specialiteit van Van den Bergh is de bal zo ver mogelijk het veld in te gooien. Dat lukte ook ditmaal, met de 4-2 van Martin Koscelnik tot gevolg. Maar stond Van den Bergh bij zijn ingooi niet in het veld? De VAR vond van niet.

NAC deelt Excelsior enorme dreun uit in krankzinnig play-offduel, dolle boel in Breda

28 mei 2024, 22:04

Het was dinsdagavond een gigantisch spektakelstuk in Breda tussen NAC en Excelsior. Zoals je in de play-offs mag verwachten, ging het alle kanten op. Uiteindelijk zette NAC Breda een uitstekende uitgangspositie neer met een sensationele 6-2 overwinning. Excelsior kende een verschrikkelijke avond. De Eredivisionist werd van het veld geblazen en kregen ook nog eens twee rode kaarten. Degradatie lijkt onvermijdelijk.

Regels ingooi

Belangrijk is om een kijkje te nemen naar de IFAB-regels, die door de KNVB worden gehanteerd. Daarin staat:

Op het moment dat de bal wordt geworpen, moet de werper:
- met het gezicht naar het speelveld staan;
- een deel van elke voet op de zijlijn of op de grond buiten de zijlijn plaatsen;
- de bal met beide handen gooien van achteren en over het hoofd vanaf het punt waar deze het speelveld verliet;

Bij het tweede puntje lijkt het te wringen. Van den Bergh stond met zijn rechtervoet op of over de lijn en zijn andere voet leek bij het loslaten van de bal van de grond. Toch zagen VAR Pol van Boekel en diens assistent Jonathan van Dongen er niets verkeerd in en bleef de goal staan. Was de goal blijven staan als jij scheidsrechter of VAR was?

NAC in extase

Na de 4-2 van Koscelník volgden nog twee goals van Elías Már Ómarsson, waardoor NAC met een ruime voorsprong afreist naar Kralingen, waar zondag de return op het programma staat. Publiekslieveling Van den Bergh wilde nog niet op de zaken vooruit lopen, maar genoot van de avond in het Rat Verlegh Stadion.

Genieten geblazen bij NAC Breda in kolkend Rat Verlegh Stadion: ‘Een Avondje NAC is echt een begrip’

29 mei 2024, 00:29

NAC Breda heeft zich dinsdagavond een geweldige dienst bewezen. De Bredase formatie won in het eigen Rat Verlegh Stadion met 6-2 en zette een geweldige uitgangspositie neer in de finale van de play-offs. De ploeg eindigde als nummer acht in de Keuken Kampioen Divisie, maar laat in de play-offs zien tot wat het in staat is. NAC-uitblinkers Casper Staring en Jan van den Bergh genoten van het ‘Avondje NAC’.

"Van de eerste tot de laatste seconde heb ik met kippenvel gespeeld. Na de geboorte van mijn zoon is dit absoluut het mooiste moment van mijn leven. Dit is het beste gevoel dat je kunt hebben als voetballer. Een ‘Avondje NAC’ is echt een begrip, dit zie je niet op veel plekken", zei hij tegen Sportnieuws.nl.