Zware domper voor Oranje: Frenkie de Jong mist EK voetbal
Frenkie de Jong / ANP

Zware domper voor Oranje: Frenkie de Jong mist EK voetbal

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 22:53, 10-06-2024 / Laatste Update: 23:29, 10-06-2024

Frenkie de Jong kan definitief niet mee naar het EK, dat bevestigt de KNVB enkele seconden na de 4-0 overwinning op IJsland. De middenvelder was constant hét gespreksonderwerp in aanloop naar het EK, maar blijkt onvoldoende hersteld van zijn enkelblessure.

Het afhaken van De Jong kwam hard binnen bij de spelersgroep. "Het is zwaar voor hem, het is zwaar voor ons. Het kwam wel even binnen. Frenkie is een belangrijke speler voor ons en ligt goed in de groep", reageerde Nathan Aké. Ook de andere internationals waren ontdaan.

De Jong maakte afgelopen week nog zijn rentree op het trainingsveld en leek zich op te maken voor de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. De middenvelder van FC Barcelona heeft toch nog te veel last van een enkelblessure. Medisch onderzoek heeft zondag en maandag uitgewezen dat zijn enkel nog onvoldoende belastbaar is.

Groot gemis voor Oranje

Koeman heeft vanaf het begin laten weten dat De Jong de enige spelers is op wie hij wilde wachten qua fitheid. Koeman gaf aan dat hij erover moest nadenken of de middenvelder van Barcelona mee zou mogen als hij de groepswedstrijden allemaal zou missen. Uiteindelijk is zijn enkel niet voldoende hersteld.

Koeman was zondag nog optimistisch over de blessure van De Jong. "Het zou kunnen dat De Jong niet superfit is voor de eerste wedstrijd", zei hij op een persconferentie. "Dan zouden we kunnen wachten tot de tweede of derde wedstrijd. Dat is een mogelijkheid. Als hij de eerste drie wedstrijden niet kan spelen, moet ik er misschien nog even over nadenken."

Ook De Jong zelf dacht aanvankelijk dat hij voor het Nederlands elftal in actie kon komen op het EK. De middenvelder raakte dit seizoen wel drie keer geblesseerd aan een enkel. "Ik ga er alles aan doen om fit te worden", zei hij afgelopen week. "Maar ik moet ook oppassen dat het geen chronische enkelblessure wordt. Dat is nu ook niet het geval. Ik hoefde ook nog niet geopereerd te worden. Ik ben best optimistisch, maar het is ook vooral afwachten."

Ook Koopmeiners vraagteken

Het wegvallen van Frenkie de Jong is niet de enige tegenvaller voor Koeman Ook Teun Koopmeiners viel in de warming-up van de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland al geblesseerd uit met een liesblessure. Het is nog de vraag of Koopmeiners het EK haalt.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale EK-pagina al het laatste nieuws rond Oranje en andere landen. Check verder ook alle selecties, groepsindelingen en de wedstrijden.