Emotioneel weerzien tussen Milan Vader en dokter die zijn leven redde in Ronde van het Baskenland
Milan Vader © Getty Images

Emotioneel weerzien tussen Milan Vader en dokter die zijn leven redde in Ronde van het Baskenland

13:53, 06-04-2024

Een prachtig, emotioneel moment in de Ronde van het Baskenland. De Nederlandse wielrenner Milan Vader van Visma | Lease a Bike werd twee jaar geleden na een zware valpartij gered door een dokter. Twee jaar laten werden de twee herenigd op het podium.

"Eindelijk heb ik de dokter ontmoet die twee jaar geleden mijn leven redde tijdens deze wedstrijd", schrijft de wielrenner op zijn Instagram. De renner uit Zeeland kwam in 2022 in de Ronde van het Baskenland heel hard ten val in de afdaling en raakte levensgevaarlijk gewond.

In coma gehouden

De renner van, toen nog, Jumbo-Visma, brak in april 2022 onder meer acht ribben, zijn schouder, jukbeen, oogkas en op meerdere plaatsen zijn ruggenwervel. En het gevaarlijkste: hij liep een gescheurde halsslagader op. Vader werd twaalf dagen in coma gehouden.

De rondearts greep gelukkig goed in, waardoor Vader kon herstellen van zijn verwondingen. In september van dat jaar deed hij alweer mee aan een wedstrijd.

Emotionele ontmoeting

Twee jaar later kwam het tot een emotionele ontmoeting met de rondearts. Vader en de dokter werden herenigd op het podium voorafgaand aan de zesde etappe en gaven elkaar een innige knuffel.

Ook dit jaar veel valpartijen

De Ronde van het Baskenland kwam de afgelopen dagen in het nieuws na een massale valpartij. Donderdag gingen onder meer Primoz Roglic, Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard hard tegen de grond. Het leverde met name Evenepoel en Vingegaard zware blessures op.

De koersorganisatie en de Baskische televisie kregen veel kritiek na de valpartij. Onder meer van journalist en wielrenner Thijs Zonneveld. Voor Vader, ploeggenoot van Vingegaard, was het erg moeilijk om zijn ploeggenoot zo hard te zien vallen. "De dingen die ik zag waren niet lekker. Ik dacht maar aan één ding: mij omdraaien om te kijken hoe het met Jonas ging", vertelde hij aan Het Laatste Nieuws kort na de val.

Ook een dag later ging het mis. Toen moesten drie renners opgeven na een valpartij in de vijfde etappe. De bekendste naam was die van Mikel Landa. Hij brak zijn sleutelbeen. Vandaag wordt de zesde etappe verreden.