Mathieu van der Poel baalt van wegvallen Wout van Aert: 'Dat wens je niemand toe'
Mathieu van der Poel en Wout van Aert in actie tijdens de E3 Saxo Classic © Getty Images

Mathieu van der Poel baalt van wegvallen Wout van Aert: 'Dat wens je niemand toe'

15:25, 29-03-2024 / Laatste Update: 18:19, 29-03-2024

Mathieu van der Poel is zondag dé topfavoriet voor de winst van de Ronde van Vlaanderen. Het zou voor de Nederlander de derde keer zijn dat hij deze klassieker wint en door het wegvallen van de andere favorieten kijkt iedereen nu helemaal naar hem. "Maar Visma | Lease a Bike en Lidl-Trek blijven supersterke tegenstanders."

Tijdens Dwars door Vlaanderen ging er ineens een groep onderuit. Als Van der Poel gekeken heeft, dan zag hij dat concurrenten als Wout van Aert, Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Biniam Girmay allen hard op het asfalt vielen. Pedersen gaat zondag wel weer van start, Girmay is nog een twijfelgeval. De twee Belgen zijn geopereerd en komen sowieso niet in actie.

Eeuwige rivaal

Vooral voor zijn eeuwige rivaal Van Aert was het een harde klap. De Belg had alles gezet op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar kan in beide koersen nu niet eens aan de start verschijnen. Van der Poel leeft mee met zijn collega('s). "Het is zo jammer voor de Ronde, maar nog meer voor Wout en Jasper (Stuyven). Je leeft maanden toe naar die twee belangrijke koersen en dan sta je aan de zijlijn. Dat wens je niemand toe."

"Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik verkies om te koersen met alle toppers aan de start. Met open vizier", zo is Van der Poel eerlijk.

Topfavoriet

Hierdoor zijn de ogen nóg meer op Van der Poel gericht. Die extra druk voelt de Nederlander wel. "Of hun afwezigheid een invloed zullen hebben op mij, dat kan je vooraf niet zeggen. Misschien ligt er nog meer druk op mijn schouders, wat het niet makkelijker maakt."

Toch blijft de wereldkampioen op zijn hoede. "Hoe ik het dan zal aanpakken? Daar kan ik op voorhand niet veel over zeggen. Het hangt af van hoe de race zich ontwikkelt. Natuurlijk zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen, maar Visma | Lease a Bike en Lidl-Trek blijven supersterke tegenstanders."

Van der Poel zal in het Vlaanderen in ieder geval moeten stellen zonder Jasper Philipsen. De Belgische topsprinter zal niet aan de start verschijnen. Eerder dit jaar tijdens Milaan San-Remo hielp Van der Poel zijn ploeggenoot nog aan de zege.