Marit Bouwmeester begint slecht aan WK zeilen en jacht op ticket voor Olympische Spelen
i

Getty Images

Marit Bouwmeester begint slecht aan WK zeilen en jacht op ticket voor Olympische Spelen

Noah Hoogenboezem • 11:01, 06-01-2024 / Laatste Update: 12:10, 15-01-2024

Marit Bouwmeester is slecht begonnen aan het WK zeilen in Argentinië. Bij de eerste race in de ILCA6-klasse eindigde ze op een teleurstellende 23e plaats. Bouwmeester strijdt op het WK samen met Maxime Jonker, Roos Wind en Mirthe Akkerman om een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Het was een chaotisch begin van het WK. Er zouden eigenlijk twee races worden gezeild op de eerste dag, maar de tweede race kon niet doorgaan vanwege onweer. Voor de Nederlandse vrouwen leverde die ene race weinig moois op. Wind eindigde op plek 20, Jonker als 29e en Akkerman werd gediskwalificeerd.

De zeilsters moeten zaterdag aan de bak, want zij moeten dan drie races gaan zeilen. De posities van alle races worden bij elkaar opgeteld en degene met het laagste aantal wint uiteindelijk. De teleurstellende eerste race zegt nog weinig, want op het WK wordt het slechtste resultaat geschrapt. Het WK eindigt op 10 januari met de medalrace.

Olympische Spelen

Nederland heeft maar één ticket voor de Olympische Spelen en dus is het WK ook daarvoor belangrijk. Bouwmeester lijkt de beste papieren te hebben, want ze pakte vorig jaar brons op het WK. Daarnaast was ze ook succesvol op de vorige drie Olympische Spelen. Ze won goud in Rio (2016), zilver in Londen (2012) en in 2021 brons in Tokio. Jonker lijkt de grootste concurrente. Zij won in 2020 zilver op het WK.