Marit Bouwmeester pakt ticket voor Olympische Spelen na zwak WK: 'Heb het onderschat'
i

ANP

Marit Bouwmeester pakt ticket voor Olympische Spelen na zwak WK: 'Heb het onderschat'

Marcel Roes • 22:43, 09-01-2024 / Laatste Update: 09:00, 03-04-2024

Zeilster Marit Bouwmeester heeft een ticket verdiend voor de Olympische Spelen in Parijs, die komende zomer worden gehouden. De 39-jarige Friezin deed 3 keer eerder mee aan de Zomerspelen. In 2016 won ze te Rio een gouden plak. In 2012 was er in Londen zilver en in Tokio moest ze in 2021 genoegen nemen met brons.

Bouwmeester zal niet opgetogen zijn over haar prestaties bij het WK in Argentinië. Momenteel zijn er 10 races afgerond, waarna de 4-voudig wereldkampioene slechts op plek 13 staat. Hoe dat dan genoeg kan zijn voor het olympische ticket?

Maxime Jonker

Dat vergt een redelijk complexe uitleg. Bouwmeesters enige concurrente voor dat startbewijs is Maxime Jonker. Ook zij beleeft geen denderend WK en staat 8e. Jonker mag nog wel meedoen aan de medalrace, waarin de top 10 van de ranglijst welkom is.

Jonkers opdracht is om het beter te doen dan Bouwmeester bij het WK 2023 te Scheveningen. Daar, aan de Nederlandse kust, werd Bouwmeester 4e. Die plek is hoe dan ook te hoog gegrepen voor Jonker.

Onderschatting

Tegen Leeuwarder Courant zegt Bouwmeester opgelucht te zijn. "Ik heb het een beetje onderschat", aldus de zeilster. "Ik heb er bewust voor gekozen om hier laat heen te gaan, want ik wilde heel veel tijd doorbrengen in Marseille. Dit WK was uitdagender dan ik dacht."