Marit Bouwmeester wil zich in Argentinië plaatsen voor Spelen: 'Alsof je Verstappen een nieuwe auto geeft'
i

ANP

Marit Bouwmeester wil zich in Argentinië plaatsen voor Spelen: 'Alsof je Verstappen een nieuwe auto geeft'

Bart van der Wijst • 21:01, 02-01-2024 / Laatste Update: 08:16, 08-01-2024

Marit Bouwmeester begint woensdag aan haar jacht om een ticket naar de Olympische Spelen. Vorig jaar op het WK in Scheveningen lukte het de Nederlandse niet om zich te plaatsen voor Parijs 2024. Dus moet Bouwmeester het vanaf woensdag in het Argentijnse Mar del Plata laten zien. Een plekje bij de beste 7 is voldoende voor een plekje in de ILCA6-klasse, wat eerst bekend stond als Laser-Radial.

Op het WK in Scheveningen moest Bouwmeester op het podium eindigden om deelname aan de Spelen te verzekeren, ze werd er 4e. "Ik heb dat niet goed aangepakt. Een WK in eigen land is voor mij eerder een nadeel dan een voordeel. Ik vond het moeilijk om egoïstisch te zijn. Dat lukte me niet, met mijn dochter in de buurt", zegt ze in gesprek met De Telegraaf.

"Het was bovendien een lang jaar. We zijn zo’n zestien maanden op reis geweest voor testevents, WK’s en diverse kwalificatie-evenementen. Best lang, zeker zo kort na de geboorte van Jessie."

Concullega's

Bouwmeester won op de Spelen van 2016 goud, verder was er zilver (Londen 2012) en brons (Tokio 2021). Er is in Argentinië 1 ticket te verdienen voor Nederland. Bouwmeester vecht het uit met Maxime Jonker, Roos Wind en Mirthe Akkerman. We hebben samen getraind en daar ben ik ze dankbaar voor. Je hebt elkaar nodig om beter te worden. Ik heb ook niet het idee dat er sprake is van een onvriendelijke concurrentiestrijd."

Klaar voor

Bouwmeester is klaar voor het WK, zo stuurde ze haar coach Jaap Zielhuis alvast vooruit. "Het enige wat ik verder niet in de hand heb, is dat je voor dit soort toernooien een boot van de organisatie krijgt toegewezen. Dat is ooit bedacht zodat iedereen met gelijk materiaal aan de start verschijnt. Maar het blijft een rare regel. Net of je Max Verstappen steeds weer een nieuwe auto geeft voor een grand prix", vindt ze.

De 4-voudig wereldkampioene gaat niet alleen voor olympische kwalificatie, ze wil ook weer wereldkampioene worden. "Maar de Spelen blijven natuurlijk iets geweldigs om mee te maken. Door corona was de periode van Tokio naar Parijs een jaar korter. Dat heeft me doen besluiten om door te gaan. Met mijn dochtertje zou ik heel graag een olympische medaille willen winnen. Dat zou voelen als samen."

Het WK is van 3 tot en met 10 januari.