Maxime Jonker handhaaft zich in top bij WK zeilen, Marit Bouwmeester beleeft dramatische dag

Noah Hoogenboezem • 23:34, 08-01-2024 / Laatste Update: 09:07, 15-01-2024

Het was een wisselvallige dag voor de Nederlandse zeilsters op het WK in Argentinië. Maxime Jonker zakte van de vierde naar de vijfde plaats na een wisselvallige dag. Jonker eindigde in de eerste race van de dag op plaats 26, maar kwam in race 2 als derde over de streep. Marit Bouwmeester had een dramatische dag en viel terug naar plaats 15 in het klassement. Het WK duurt nog tot en met woensdag.

Op het WK vechten de twee zeilsters om een ticket voor de Olympische Spelen van deze zomer. Bouwmeester heeft een voorsprong, want zij eindigde vorig jaar als vierde op het WK. Jonker heeft nog een kans om die plek af te pakken: dan moet ze wel minimaal in de top 4 eindigen en hopen dat Bouwmeester niet bij de eerste 7 eindigt.

Jonker

Met Jonker op plaats 4 en Bouwmeester op plaats 8 was Jonker dus op de goede weg. Ze had echter een hele slechte eerste race waarin ze als 26e eindigde, haar slechtste resultaat van deze week. De zeilsters mogen het slechtste resultaat wegstrepen, maar dat betekende wel dat haar 20e plaats van de allereerste race op dit WK ineens wel meetelt. Daardoor zakte ze een plekje in het klassement.

Bouwmeester

Bouwmeester, die in 2016 goud pakte op de Olympische Spelen, had helemaal een verschrikkelijke dag. Ze begon het WK met een 23e plaats in de eerste race, maar had zich daarna herpakt. Ze won op zondag zelfs een race. Op maandag lukte er niets: ze eindigde in de twee races als 22e en 24e. Daardoor zakte ze zeven plaatsen in het klassement. Bouwmeester staat nu 15e en moet dus nog flink aan de bak om bij de beste 7 te eindigen.