Ahoy wacht 'bloedbad' bij eerste UFC-gala van Nederland

Ahoy wacht 'bloedbad' bij eerste UFC-gala van Nederland

admin • 18:12, 06-05-2016 / Laatste Update: 09:05, 07-08-2024

Zijn buren schrokken zich kapot toen ze voor het eerst zijn gezicht vol bloed zagen. Tegenwoordig zijn ze wel gewend aan de vechtsport die de Nederlander Stefan Struve beoefent. Zondag neemt hij het tijdens het UFC-gala in Rotterdam op tegen Antonio Silva. Ook de Nederlander Alistair Overeem komt in actie in Ahoy. Hij betreedt de kooi voor een gevecht met teamgenoot Andrei Arlovski. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse UFC een evenement organiseert in Nederland. Sportnieuws.nl was bij de pre

Voor Struve is het een wedstrijd in zijn eigen achtertuin. De 2.16 meter lange vechter uit Beverwijk geniet van alle aandacht die zijn sport op dit moment krijgt in zijn thuisland. ,,Mijn buren schrokken vroeger altijd als ze een filmpje van mij op internet zagen met een bebloed gezicht. Een paar jaar later hebben ze inmiddels veel geleerd over de sport", zegt Struve tijdens de persconferentie in Rotterdam.

Idioot

Vechten tot je knock-out op de grond ligt. De UFC is niet voor watjes. "Ik krijg wel eens te horen: 'Welke idioot doet zoiets?' Ik snap die opmerking wel. Het gaat er hard aan toe tijdens de gevechten", vertelt Struve. In Nederland heeft de sport nog niet de grote bekendheid die de UFC in grote andere delen van de wereld wel heeft. "Er komen wel eens mensen naar me toe voor een foto of een praatje. Ze zijn niet bang voor me gelukkig", zegt Struve. De Nederlander heeft vanwege zijn lengte de bijnaam Skyscraper (wolkenkrabber) meegekregen.

Eigen bed

Op dit moment is hij vooral blij dat hij weer in Nederland is. "Ik kan lekker in mijn eigen bed slapen en bij mijn familie zijn. Dat is voor de andere jongens wel anders. Die slapen allemaal in een hotel en dat is niet ideaal. Wat dat betreft ben ik wel in het voordeel voor mijn gevecht."

Oude vrouwtjes

Ook Alistair Overeem is blij om weer terug te zijn in Nederland. Voor de nummer drie van de ranglijst zijn de media massaal uitgerukt om zijn terugkeer vast te leggen. ,,Geweldig om in Rotterdam te zijn. Ik ben hier nog ongeslagen dus dat geeft wel een goed gevoel", vertelt Overeem vol trots. Op straat geniet hij van de aandacht die hij krijgt. Toch kent niet iedereen hem in Nederland. ,,De jonge gasten kennen mij allemaal wel. Dat is mooi. Alleen de oude vrouwtjes op de fiets die fietsen mij gewoon voorbij."

Wereldtitel

Overeem zit goed in zijn vel. De wedstrijd tegen zijn teamgenoot Arlovski ziet hij dan ook met vertrouwen tegemoet. Toch telt er maar een ding voor Overeem: de titel in de UFC. ,,Ik wil de belt in de UFC winnen. Dan is mijn prijzenkast compleet. Als ik dit weekeinde win dan kan ik hopelijk rond november vechten voor de titel. Ik wil gewoon de beste zijn. Ik vecht niet voor het geld maar voor de belts."

Gekte

De gekte rondom het UFC-gala in Rotterdam is de laatste tijd in Nederland alleen maar toegenomen. De aandacht heeft Overeem goed gedaan. ,,De kaarten voor het gala waren binnen enkele uren uitverkocht. Dat geeft aan dat Nederland zit te wachten op dit evenement."

Advies

Als jonge vechters uit Nederland internationaal willen doorbreken dan is het volgens Overeem goed om Nederland te verlaten. ,,Er zijn veel goede kickboksers in Nederland, maar als je echt door wil breken dan moet je naar het buitenland. Daar zijn de faciliteiten gewoon beter."

Acteur

Aan het einde van zijn gevecht tegen Arlovski wil Overeem met de handen in de lucht staan om zijn overwinning op de vechter uit Wit-Rusland te vieren. Na zijn loopbaan wil Overeem zich richten op andere dingen. ,,Ik ben ontzettend trots dat ik tijdens het hoofdgevecht in mijn thuisland in actie mag komen. Aan het einde van mijn loopbaan wil ik wat meer tijd doorbrengen met mijn kinderen. Ik ben nu 35 jaar en voor mijn gevoel draait het alleen maar om mij. Ik volg ook acteerlessen. Dus misschien word ik wel acteur."

In januari werd bekend dat vechtsportorganisatie UFC begin mei een gala houdt in Rotterdam Ahoy. Het gaat om Mixed Martial Arts (MMA), vechten in een kooi waarbij allerlei stijlen zijn toegestaan, van boksen tot karate.