Leicester City staat nog altijd eerste in de Premier League. Een team dat valt of staat bij de doelpunten en assists van Riyad Mahrez en Jamie Vardy; zij waren dit goed voor 45 punten (!) voor Leicester City. Zonder de productieve van dat duo stond Leicester nu 19e.
Zíjn Mahrez en Vardy dan het succes van Leicester City? Dat niet. Het is niet zo dat de club elke wedstrijd met negen man zou aantreden als de twee sterspelers niet meer in het King Power Stadium zouden spelen. Feit blijft wel dat niet het behalen van het landskampioenschap maar het behouden van Mahrez en Vardy de grootste uitdaging van dit seizoen is.
De hand van Ranieri of kwaliteiten van koningskoppel?
Voordat we je vertellen wat je al lang weet – Vardy en Mahrez zijn van een ander niveau dan de rest van Leicester City – willen we je eerst een klein geschiedenislesje vertellen. Het zou zomaar kunnen dat je Vardy en Mahrez vorig seizoen ook al hebt zien voetballen: de twee sterspelers van dit seizoen stonden vorig jaar ook ‘gewoon’ onder contract bij The Foxes. Om te bepalen wie of wat nou echt het succes van Leicester City bepaalt, nemen we een kijkje in de statistieken.
Leicester City 2014/2015 (l) vs. Leicester City 2015/2016
Na het bestuderen van de statistieken zul je waarschijnlijk niet veel verschillen zien. Toch zie je door deze lijst de hand van Ranieri én het succes van het koningskoppel. De hand van Ranieri kun je zien aan de hand van de passes. Dit jaar passt Leicester gemiddeld minder vaak dan vorig seizoen (Ranieri) en heeft het desondanks een groter aantal sleutelpasses (Mahrez). Daarnaast zie je dat de productiviteit van Vardy doorklinkt in de doelpoging conversie en het aantal doelpunten.
Dus: Ranieri lift mee op het succes van Vardy en Mahrez?
Nou, neuh. We kunnen zelfs stellen dat zonder de Italiaan Vardy en Mahrez nog altijd zonder problemen door de stad kunnen lopen en alleen konden dromen van clubs als Barcelona, Arsenal en Real Madrid. Ranieri gooide het tactisch plan van Leicester helemaal om. De formatie bleef het zelfde, de manier van spelen werd compleet anders. Dat zie je in de bovenstaande grafieken. Twee wedstrijden tegen Newcastle United. Vorig seizoen (eerste afbeelding) zie je dat er nauwelijks een pass door de as van het veld gaat; de meeste ballen gaan óf lang naar de voorhoede of via de zijkanten.
In de afbeelding daaronder zie je dat er dit jaar voornamelijk door dat centrum wordt gecombineerd om zo de vleugels of de voorhoede te bereiken. Daarin zie je ook de globale verschillen tussen Leicester vorig en Leicester dit seizoen in terug. Een ander leuk feitje over de bovenstaande afbeelding: vorig seizoen vond Newcastle het prima dat Mahrez vooral in het centrum opdook, een paar weken terug dwong Newcastle hem zo veel mogelijk naar de buitenkant toe. Vorig seizoen won Leicester wel met een groter verschil; dat komt waarschijnlijk door de instelling die Newcastle in haar laatste wedstrijd: aanvallen kwam niet in hun woordenboek voor.
45 punten
Je kunt je wel afvragen of twee andere spelers de gemiddelden van Mahrez en Vardy zouden halen. De doelpunten en assists van het koningskoppel leverde Leicester City dit seizoen al 45 punten op. Ter vergelijking: dat zijn er vier méér dan over het hele seizoen van vorig jaar. Het is dus de combinatie van de hand van Ranieri en de opleving van zijn twee meest waardevolle spelers. Zónder die doelpunten en assists, zag het seizoen er heel anders uit voor The Foxes.
Stand op dit moment zonder doelpunten en assists van Vardy en Mahrez
Dus zonder Vardy en Mahrez was het bye bye Leicester dit seizoen? Zo zwart-wit is het nou ook weer niet; het is niet zo dat Leicester elke wedstrijd met negen man start. Het laat meer dan ooit zien hoe groot het belang is van de scorende spits en de dwaze dribbelaar. De Champions League halen, zelfs kampioen worden, is één ding: de grootste uitdaging voor Leicester City komt pas na het seizoen. Deze mannen vervangen zonder kwaliteit in te leveren lijkt ons haast onmogelijk. Een vertrek van de sterspeler(s) zal ons wel een antwoord geven op de prangende vraag wie nou hét succesverhaal van dit jongensboek is.
De wedstrijden van gisteren (2-4-2016) zijn niet meegenomen in het overzicht.
Door: Bram Steenbeek