Sportclubs met kunstgras mogen velden gratis laten testen

Sportclubs met kunstgras mogen velden gratis laten testen

Robert Hüsken • 11:36, 21-10-2016 / Laatste Update: 07:25, 07-08-2024

Sportclubs die hun kunstgrasvelden niet langer vertrouwen, mogen onafhankelijk laten testen wat er precies op hun velden ligt. De bandenbranche draait op voor de kosten. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Met het onderzoek wil de branche de onrust wegnemen die begin deze maand is ontstaan. Toen bleek dat op de kunstgrasvelden gemalen autobanden worden gestrooid, die mogelijk kanker­verwekkend zijn. In Engeland en Amerika worden gevallen van ­leukemie in verband gebracht met het spelen op nepgras.

De Nederlandse bandenbranche is ervan overtuigd dat de korrels honderd procent veilig zijn. Maar veel clubs zijn daar, net zoals toxicoloog ­Martin van den Berg, niet zo zeker van. Sommige sportverenigingen willen zelfs niet meer spelen op de velden totdat het RIVM in een nieuw onderzoek duidelijkheid geeft over de risico's voor de ­gezondheid.

Onderzoek

Om de onrust bij clubs weg te nemen, wil de bandenbranche nu zelf alle ongeveer 2.000 kunstgrasvelden in Nederland laten onderzoeken als er twijfel is over wat erop ligt. Doel is om precies vast te stellen welke granulaatkorrels op de velden zijn gestrooid, wat de ­samenstelling is en waar ze vandaan komen.

Voorzitter Kees van Oostenrijk van de Vereniging Band en Milieu zegt te werk te willen gaan zoals bij een dopingcontrole. ,,Er moet een vertegenwoordiger van de club bij zijn. En als er monsters genomen worden, komt er iemand van een onafhankelijk onderzoeksbureau.''

Ondeugdelijk

Voor Van Oostenrijk is inmiddels duidelijk dat Nederland één ondeugdelijk veld telde. Dat was in Hendrik-Ido Ambacht, waar een Oostenrijkse firma het granulaat voor het kunstgras heeft geleverd. Buurt­bewoners die naar het nieuwe veld ­kwamen kijken, werden misselijk en kregen tranende ogen. Dit kunstgras is inmiddels verwijderd.

Volgens Van Oostenrijk is dit Oostenrijkse bedrijf bij geen ­enkele branche aangesloten en is er waarschijnlijk rubber restafval gebruikt. Dat is mogelijk schade­lijker voor de gezondheid dan ­korrels van banden. ,,Alle grote bedrijven zijn in Nederland lid van onze branchevereniging. Daarvan weten we precies hoe ze werken. Het granulaat dat ze gebruiken, is honderd procent veilig.''