BAGNÈRES-DE-LUCHON – Iwan Spekenbrink, manager van de Nederlandse wielerploeg Giant-Shimano, weet dat de Tour nog vol zit met dopingzondaars. Veel ploegleiders in de Ronde van Frankrijk waren onderdeel van een donkere periode in de wielerhistorie.
Toen Christopher Froome twee weken terug de Tour moest verlaten, leek het er even op dat de ronde zou uitdraaien op een duel tussen Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Dus ook tussen ploegleiders Bjarne Riis (Tinkoff-Saxo) en Aleksandr Vinokoerov (Astana). De Deen en de Kazak hebben een flink dopingverleden, maar zijn niet de enige met een smetje.
Vertrouwen
,,Maar ik wil vertrouwen hebben dat ook zulke mannen hun leven kunnen beteren’’, zegt Spekenbrink. ,,Een mens is geen vast gegeven, iedereen kan veranderen.’’
Doping
Het zijn vaak dezelfden die de boodschap van het schone wielrennen verkondigen. Hoe geloofwaardig is dat? Wat als er een nieuw middel op de markt is, dat niet opgespoord kan worden? Misschien is dat er al en laten we ons wéér voor de gek houden? Ook Spekenbrink is niet gek. ,,Waar eer, glorie en meisjes om de hoek komen kijken, is doping. Dat principe geldt in elke sport.’’
Drie ploegleiders met een smetje
Bjarne Riis: Won de Tour in 1996. Later bleek EPO het wondermiddel voor de triomf. De laatste die Riis als ploegleider aan doping linkte, was Tylor Hamilton. Die ging in 2002 naar de ploeg van Riis, die hem adviseerde naar de beruchte Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes te gaan.
Didier Rous: Zat in 1998 bij Festina, dat in de Tour zwaar aan de EPO zat. Hij bekende en ging na zijn schorsing in 2000 naar Bonjour. Had er succes, naar eigen zeggen schoon. Rous is nu ploegleider bij Cofidis.
Aleksandr Vinokoerov: Laadde in jaren negentig dopingverdenking al op zich toen hij in de Casinoploeg zat. Was ploegmaat van Rodolfo Massi: De Apotheker. Werd in 2007 uit de Tour gezet om ‘bloedtransfusies met lichaamsvreemd bloed’. Sloot in 2012 af met ‘gekochte’ Olympische titel.
Lees het hele verhaal in deze krant van woensdag 23 juli.