NFL-play offs staan voor de deur: Mix van verrassingen en erkende namen

NFL-play offs staan voor de deur: Mix van verrassingen en erkende namen

Bart van der Wijst • 13:05, 06-01-2017 / Laatste Update: 06:41, 07-08-2024

De play off-wedstrijden van de National Football League (NFL) starten dit weekend. Er telt maar 1 ding: Super Bowl-winst. Voordat het echte spektakel plaatsvindt, moeten er natuurlijk enkele play off-duels afgewerkt worden. Er zijn weer 12 teams - waaronder enkele verrassingen - die gaan strijden om de Vince Lombardi Trofee. Op 5 februari vindt in Houston de Super Bowl-finale plaats.

Wie enigszins bekend is met de NFL zal niet raar opkijken dat New England Patriots (14-2)*, Pittsburgh Steelers (11-5), Kansas City Chiefs (12-4), Seattle Seahawks (10-5-1) en Green Bay Packers (10-6) het tot de play offs hebben geschopt. Zij behoren tot de grootste teams van de NFL. Ook Houston Texans (9-7) is van de partij, net als in 2011, 2012 en 2015. Atlanta Falcons (11-5) was er de afgelopen jaren vaak dichtbij, maar telkens was het nét niet. Nu is het team uit Georgia er wel bij.

* uitleg cijfers tussen haakjes: (winst-verlies-gelijk)

Afwezigen

Opmerkelijk is dat beide Super Bowl-finalisten van vorig seizoen (Denver Broncos en Carolina Panthers) ontbreken. Denver begon het seizoen met 4 winstpartijen, maar eindigde met 9-7 achter Kansas en Oakland. Carolina deed het met 6 om 10 nog slechter en werd zelfs laatste in hun divisie. Ook Arizona Cardinals (7-8-1), normaal vaste klant, is er dit jaar niet bij.

Verrassingen

Door de afwezigheid van een paar grote(re) teams is er plek voor anderen, die minder vaak aanwezig zijn bij de laatste 12. Daaronder valt Miami Dolphins (10-6), vaak het lachertje van de NFL. De ploeg uit Florida mocht in 2008 voor het laatst meedoen aan de play offs. In 1972 én '73 won Miami de Super Bowl. Een andere opvallende naam is New York Giants (11-5). Het team van de bekende wide receiver Odell Beckham Jr. speelde in 2011 voor het laatst een play off-duel.

Een team dat de laatste jaren iets vaker aanwezig was, is Detroit Lions (9-7). Zij kwamen in 2014 nog in actie bij de play offs en daarvoor in 2011. Opvallend is wel dat het destijds 12 jaar duurde voordat de ploeg uit Michigan weer bij de laatste 12 hoorde. Ook Oakland Raiders (12-4) is weer eens van de partij. Het in Alameda, Californië gevestigde team ontbrak van alle aanwezige teams het langst in de play offs. Fans van Oakland moesten maar liefst 14 jaar wachten op een ticket.

Dallas Cowboys

De laatste ploeg zit tussen een verrassing en erkende naam in: Dallas Cowboys (13-3). Zij kwamen de laatste jaren regelmatig uit in de play offs, maar hadden in 2015 zo'n slecht seizoen (4-12) dat weinigen geloofden in een plek bij de laatste 12. Een bijkomend feit was dat quarterback Tony Romo (36) versleten leek. Een plek in de middenmoot - of zelfs daaronder - leek reëel voor Dallas.

Maar toen waren daar Dak Prescott (quarterback) en Ezekiel Elliott (running back). Beide spelers werden gedraft en namen al snel hun team bij de hand. Prescott kwam van Mississippi State en Elliott genoot zijn opleiding op Ohio State. Er is echter wel 1 minpuntje bij de ploeg uit Texas. De verdediging is de laatste jaren niet erg stabiel gebleken.

Programma

Dit weekeinde staat het wild card weekend op het programma. Dat zijn 4 duels tussen teams (8 in totaal) die niet bij de beste 2 van de divisie horen. In dit geval hebben New England Patriots, Dallas Cowboys, Kansas City Chiefs en Atlanta Falcons een 'vrije dag', aangezien zij wél de beste waren.

Programma zaterdag 7 januari:

  • Oakland Raiders - Houston Texans (AFC)
  • Detroit Lions - Seattle Seahawks (NFC)
  • Programma zondag 8 januari:

  • Miami Dolphins - Pittsburgh Steelers (AFC)
  • New York Giants - Green Bay Packers (NFC)
  • (In Amerika wordt het uitteam als eerste genoemd in het speelschema, gevolgd door de thuisploeg)

    Schema

    Nadat deze wedstrijden voltooid zijn, zijn er 4 teams die doorgaan in de play offs. De volgende rondes worden de divisional play offs genoemd. Hierin stromen de 4 teams die eerder in het schema vrij waren in. Het gaat hierbij om wedstrijden per divisie (AFC en NFC). De winnaar van dit duel gaat naar het AFC- of NFC Championship. De winnaars van die duels spelen om de Super Bowl.

    Programma 14 januari:

  • Seattle Seahawks - Atlanta Falcons (NFC)
  • Houston Texans - New England Patriots (AFC)
  • Programma 15 januari:

  • Pittsburgh Steelers - Kansas City Chiefs (AFC)
  • Green Bay Packers - Dallas Cowboys (NFC)
  • Programma 22 januari:

  • Green Bay Packers - Atlanta Falcons (NFC)
  • Pittsburgh Steelers - New England Patriots (AFC)
  • Super Bowl

    Op 5 februari vindt de Super Bowl-finale plaats. Dit is de 51ste editie van het grootste eendaagse sportevenement ter wereld. De finale wordt gehouden in het NRG Stadium in Houston, Texas. In het stadion is plaats voor ongeveer 72.000 bezoekers. Het duel vindt plaats tussen de winnaar van beide divisies (AFC en NFC). Hierbij is de NFC-winnaar op papier het thuisteam. Lady Gaga verzorgt de halftime show.