Als strikte Lieke Klaver een biertje drinkt, heeft dat meteen gevolgen: zo kijkt topatlete naar haar lichaam
Lieke Klaver / Getty Images

Als strikte Lieke Klaver een biertje drinkt, heeft dat meteen gevolgen: zo kijkt topatlete naar haar lichaam

13:09, 01-07-2024 / Laatste Update: 14:55, 01-07-2024

Lieke Klaver maakt zich op voor haar eerste medaille(s) op de Olympische Spelen. Dat doet de atlete met een strenge levensstijl, wat voor haar als een 'zegen' voelt. Maar na de Spelen is er ook wel tijd voor een biertje of wijntje.

"Als ik vakantie heb, laat ik mijn dieet en ritme gaan", zegt Klaver in gesprek met Holland Herald. Dan drink ik wel eens een biertje of een wijntje. Het grappige is: dat merk ik meteen. Mijn hartslag verandert in die weken en mijn slaapritme verandert ook." De 25-jarige atlete geeft aan vier weken rust te hebben in het hele jaar.

Het normale ritme is wakker worden, eten en op pad om te gaan sporten. Dat neemt een hele werkdag in beslag, zegt de mooiste sportvrouw van 2024 (volgens FHM): "Ik ga om vijf uur naar huis om te eten, lezen en mezelf weer een normaal mens te voelen. En ik ga vroeg naar bed om zeker te weten dat ik aan acht uur slaap kom."

Streng eetpatroon

Ook het eten is een belangrijk onderdeel van haar levensstijl. "Ik zie mijn lichaam als een groep cellen die een optimale omgeving nodig hebben om te kunnen presteren. Dus ik moet genoeg goede voeding binnen krijgen en mijn suikerinname limiteren."

Dat betekent niet dat Klaver alleen maar rijst, kip en broccoli eet. "Eens in de zoveel tijd neem ik wel een zoete snack. Door naar mijn lichaam te luisteren, weet ik precies wat ik nodig heb."

Tijd inhalen

Voor de ene persoon klinkt het als een regime, maar voor Klaver als een blessing. "Zo'n strenge planning hebben is voor mij een zegen. Elke dag heb ik een duidelijk doel: mezelf verbeteren ten opzichte van de dag ervoor."

Het énige nadeel aan haar strikte levensstijl is het missen van belangrijke momenten bij vrienden. "Ik kom nu op een leeftijd dat sommige van mijn vrienden bezig zijn met trouwen of het krijgen van kinderen. Ik ben niet zo'n onderdeel van dat proces als ik zou willen zijn. Maar ik weet zeker dat ik die tijd ga goed maken: op een gegeven moment loop ik de deur bij ze plat."