Waarom Nederlandse atleten als Femke Bol en Lieke Klaver de heats mogen overslaan op EK atletiek
Lieke Klaver (l) mag de heats op individuele afstanden overslaan. Net als collega-atleten Femke Bol en Liemarvin Bonevacia. ©Getty Images

Waarom Nederlandse atleten als Femke Bol en Lieke Klaver de heats mogen overslaan op EK atletiek

Martijn Baars • 10:41, 08-06-2024 / Laatste Update: 08:23, 10-06-2024

De Nederlandse atleten zijn zo goed de afgelopen maanden, dat veel van hen op de EK atletiek een voorrecht hebben. Atleten als Lieke Klaver, Liemarvin Bonevacia en Femke Bol mogen de kwalificaties overslaan.

Op de EK atletiek zouden Bonevacia en Klaver bijvoorbeeld op zaterdagochtend op de baan moeten verschijnen om de heats op de 400 meter te lopen. Maar door hun prestaties gedurende het seizoen, mogen ze die overslaan. Technisch directeur Vincent Kortbeek legt aan Sportnieuws.nl uit waarom.

Femke Bol

"Ze stromen in bij de halve finales en hoeven dus de kwalificatieheats niet te lopen. Dat geldt voor veel van onze atleten. Ook voor Femke Bol en Cathelijn Peeters bijvoorbeeld straks bij de 400 meter horden", zegt Kortbeek vanuit Rome. Hetzelfde was vrijdag al het geval tijdens de openingsdag voor Maayke Tjin-A-Lim en Nadine Visser op de 100 meter horden.

Gemengd estafette

"De beste twaalf van het hele afgelopen seizoen zijn gevrijwaard van het lopen van kwalificaties. Dat het voor veel van onze atleten geldt, is alleen maar mooi." Overigens geldt de vrijwaring volgens Kortbeek alleen voor de sprintnummers tot en met de 400 meter. Alle afstanden langer dan dat hebben die regel niet.

'Het liep voor geen meter'

Klaver en Bonevacia zullen blij zijn met die status. Vrijdagavond laat liepen ze in Rome nog de 4x400 meter gemengde estafette. Hoewel Nederland met hen, Bol en Isaya Klein Ikkink brons pakte, overheerste de teleurstelling. Vooral bij Klaver, die haar gevoel niet onder stoelen of bank stak. "Het liep voor geen meter", zei ze na afloop bij de NOS. "Ik was gewoon even helemaal de controle kwijt."

Zondag de halve finales

De halve finales van de 400 meter, waar Bonevacia en Klaver dus voor geplaatst zijn, vinden plaats op zondagavond 9 juni vanaf 20.00 uur. Die zijn waarschijnlijk live te zien op NPO 3.