🎥 | Excentrieke basketbalcoach flipt tegen de scheids bij recordvolle NCAA-finale

Trevor Wagener • 21:13, 03-04-2023 / Laatste Update: 07:50, 12-12-2023

De volgende beelden zijn té bizar om waar te zijn, en toch is echt gebeurd: bij de NCAA-finale tussen LSU Tigers en Iowa Hawkeyes (102-85) die in de nacht van zondag op maandag (NL-tijd) in Dallas gespeeld werd, werd LSU-coach Kim Mulkey aan de zijlijn he-le-maal gek tegen de dichtstbijzijnde scheidsrechter.

Op beelden is te zien hoe de excentrieke Mulkey (zie onder) , op hakken en compleet gehuld in een glitterpak, spreekwoordelijk uit de panty vliegt als de scheidsrechters een bepaalde call over het hoofd zien. De video toont aan dat er zelfs een contactmoment is tussen de coach en de official.

Het voorval ging dan ook meteen rond op social media. Kijkers vroegen zich af waarom het incident in volledigheid onopgemerkt bleef. "Even serieus? Hoe kan dit niet eens een waarschuwing zijn, laat staan een straf?"

Reactie

Na afloop kwam dat uiteraard niet bij een tot blije tranen geroerde Mulkey op. "Ik ben enorm gelukkig", zei de succescoach, die met het team van Baylor in 2005, 2012 én 2019 al eens de beste was, huilend bij ESPN. "Het is pas mijn 2e jaar hier. Maar... dit wil je als coach. Ik ben nu voor een 4e keer gezegend en héél blij voor iedereen in Louisiana. Nooit, ook niet bij de mannen, won de uni een kampioenschap. Mijn tranen zijn van geluk."

De kritiek op haar gedrag aan de zijlijn. kwam met name uit de hoek van Iowa-fans. LSU-supporters, die een 1e nationale titel vierden, counterden vervolgens dat Iowa volledig weggespeeld werd en dat was ook zo. Van tevoren hoopte men op een spannende finale, maar LSU stond bij rust ruim voor (59 punten, een record) en lieten ook na de thee weinig heel van Hawkeyes (102 punten was óók een record).

Reese vs Clark

Iowa-topper Caitlin Clark kwam weliswaar tot 30 punten (191 punten in het toernooi, wederom een record overgenomen van Sheryl Swoopes uit 1993, 177 namens Texas Tech) en werd daarmee topscorer van de wedstrijd, maar kon een oorwassing niet voorkomen. De finale stond vooral in het taken van de clash tussen haar en LSU-ster Angel Reese.

Die laatste nam na afloop, zoals vaker, geen blad voor de mond en haalde uit naar Clark met wie ze tijdens de wedstrijd ook al eens contact zocht. "Ze zat vol disrespect naar mensen die ik mag", verklaarde Reese haar actie. "Dat neem ik niet licht op." De speelster doelde op de actie waarbij Clark een tegenstander eerder, zonder aan te vallen, liet schieten.

Finale vol NCAA-records

Liefst 19.482 toeschouwers keken toe hoe LSU de belangrijkste basketbalwedstrijd onder alle Amerikaanse universiteiten op historische wijze naar zich toe sleepte. In totaal kwamen er ruim 350.000 fans af op het vrouwen March Madness-toernooi. Een record, volgens de organisatie.

“I don’t take disrespect lightly”

Angel Reese does not appear to be a fan of Caitlin Clark.

pic.twitter.com/g4xCzhypeC

— Barstool Sports (@barstoolsports) April 2, 2023

Caitlin Clark didn't even bother guarding the shot 😅 pic.twitter.com/oIOl23aNE0

— Bleacher Report (@BleacherReport) April 1, 2023

The fits are always 🔥@LSUwbkb | @KimMulkey pic.twitter.com/0K2Dah7PeC

— SEC Network (@SECNetwork) April 2, 2023