Wisten jullie dat Anfieldroad 'gewoon' in het Amsterdamse Watergraafsmeer, in stadsdeel Oost, ligt? In de Park De Meer buurt liggen wel meer legendarische straatnamen.
In deze wijk stond tot 1996 het voormalige stadion van Ajax dat De Meer heette. Sinds dat tegen de vlakte is gegaan, zijn er nieuwe woningen gebouwd en kwamen er nieuwe straten met bijzondere namen. Op de plek waar vroeger de echte middenstip was, is een kunstwerk in de grond gemaakt.
Anfieldroad is natuurlijk vernoemd naar Anfield in Liverpool, waar Ajax in 1966 met 2-2 gelijk speelde tegen Liverpool FC. De met 5-1 gewonnen heenwedstrijd in het Amsterdamse Olympisch Stadion staat bekend als de Mistwedstrijd.
Grote steden, grote clubs
Dit is niet de enige leuke straatnaam met een voetbal- of sportlinkje. Het Bernabeuhof, vernoemd naar het Spaanse Estadio Santiago Bernabéu in Madrid, waar Ajax in 1969 als 1e Nederlandse club de (met 4-1 verloren) finale om de Europacup I speelde tegen AC Milan, is er ook 1.
Stade de Colombes, genoemd naar het Parijse stadion waar in 1969 in de kwartfinale van de Europacup een beslissingswedstrijd tegen Benfica noodzakelijk was. Ajax won dit duel met 3-0 is naast het Delle Alpihof (vernoemd naar het in 2009 afgebroken Stadio Delle Alpi in het Italiaanse Turijn, waar Ajax in 1992 in de heenwedstrijd van de finale om de UEFA Cup met 2-2 gelijkspeelde tegen Torino).
Legendarisch
Hier houdt het niet op. Je hebt ook de Praterlaan, vernoemd naar het Weense Prater-stadion, dat officieel Ernst Happelstadion heette toen Ajax daar in 1995 de Champions League-finale tegen AC Milan won met 1-0. Omdat Ernst Happel geen verleden bij Ajax had, besloot men de voorkeur aan de oorspronkelijke naam te geven. Ook is er een straat vernoemd naar het oude Ajax-stadion De Meer: Esplanade de Meer.
Als afsluiter heb je ook de Wembleylaan, vernoemd naar het originele, in 2003 afgebroken Londense Wembleystadion. Hier pakte Ajax in 1971 haar 1e Europacup veroverde ten koste van het Griekse Panathinaikos (2-0 winst).
Bruggen
In de buurt zijn er niet alleen verwijzingen naar stadions; ook voetballers werden vereeuwigd. Er zijn namelijk verschillende bruggen naar succesvolle Ajacieden vernoemd.