Michael van Gerwen kansloos onderuit tegen oud-wereldkampioen bij Poland Darts Masters
Michael van Gerwen. © PDC Darts

Michael van Gerwen kansloos onderuit tegen oud-wereldkampioen bij Poland Darts Masters

22:45, 15-06-2024 / Laatste Update: 01:05, 16-06-2024

Michael van Gerwen is bij de Poland Darts Masters door een ontketende Rob Cross uitgeschakeld in de halve finales. De Nederlander speelde onder zijn niveau en ging kansloos onderuit: 2-7. Cross verloor later op de avond de finale van Luke Littler.

Titelhouder Van Gerwen had in de kwartfinale eerder op de avond tegen de Kroaat Boris Krcmar nog met 6-0 gewonnen. De Nederlander noteerde toen een gemiddelde van 110 en gooide zes van zijn negen pijlen op de dubbel raak.

Tegen Cross kwam zijn gemidde echter uit op slechts 92 en de wereldkampioen van 2018 wist daar wel raad mee. Cross gooide zelf een gemiddelde van 106 en liet niets heel van Van Gerwen. Hij nam direct een 4-0 voorsprong en daar kwam Van Gerwen niet meer van terug. Cross boekte daarmee zijn vijfde overwinning in de laatste zes onderlinge duels.

Poland Darts Masters

Het is de tweede editie van de Poland Darts Masters. Het evenement is het vijfde toernooi van 2024 in de reeks World Series van de dartsbond PDC. Mighty Mike was titelverdediger in Polen. Vorig jaar versloeg hij Dimitri van den Bergh in de finale. "Ik vond het leuk om vorig jaar in Polen te gooien en het leverde me een mooi resultaat op. Waarom zou ik dat dit jaar niet nog een keer kunnen doen?", vraagt hij zichzelf hardop af. Daar heeft hij zaterdag antwoord op gekregen.

Vrijdag versloeg Van Gerwen in de openingsronde Karel Sedlacek met 6-1. De opzet van World Series-toernooien is dat acht regionale darters worden gekoppeld aan acht PDC-toppers. Van die grotere namen sneuvelde er in de eerste ronde eentje: Nathan Aspinall kon het niet bolwerken tegen Boris Krcmar.

Uitslagen zaterdag

Opvallend is dat Peter Wright in de kwartfinale van Luke Littler verloor, terwijl de oud-wereldkampioen een uitstekend gemiddelde had: 110. Hij benutte drie van de negen legdarts, dat had iets beter gemoeten. De jonge superster zag een ronde later Michael Smith matchdarts missen en neemt het in de finale op tegen Cross.

Kwartfinales
Luke Littler 6-3 Peter Wright
Luke Humphries 5-6 Michael Smith
Rob Cross 6-4 Stephen Bunting
Michael van Gerwen 6-0 Boris Krcmar

Halve finales
Luke Littler - Michael Smith 7-6
Rob Cross - Michael van Gerwen 7-2

Finale
Luke Littler - Rob Cross 8-3

Polen - Nederland

Wie weet blijft de Brabander na het toernooi nog even hangen in Polen, om ergens op een scherm de EK-wedstrijd tussen Oranje en Polen te bekijken.