Max Verstappen (17) rekende gisteren in de aanloop naar de Britse Grand Prix door middel van gespierde taal af met criticasters en collega's, die klagen over zijn rijstijl. De Limburgse tiener is geenszins van plan concessies te doen, liet hij zelfverzekerd weten. ,,Men begint al te zeiken als je één keer van je lijn afwijkt.''
Hij is onbevlekt, een sensatie en debuteert dit jaar in de Formule 1. Als jongste piloot ooit. Maar Max Verstappen durft na een klein half jaar in zijn nieuwe habitat inmiddels voor zichzelf op te komen en neemt daarbij als het moet geen blad voor de mond. Gisteren weerlegde hij op het circuit van Silverstone, dit weekeinde het decor voor de Britse GP, zelfbewust de kritiek die hij dit seizoen, en nog maar veertien dagen geleden op de Red Bull Ring in het bijzonder, voor zijn voeten kreeg geworpen.
Eerst was er Romain Grosjean, eind mei in Monaco, die de (mislukte) inhaalmanoeuvre van Verstappen aan jeugdige overmoed en onervarenheid weet. De Zwitser kreeg bijval van Felipe Massa en Jenson Button, oudgedienden. En twee weken geleden concludeerde Pastor Maldonado na de editie op de Red Bull Ring dat de tiener in een verhit gevecht om plaats 7 het eindspel in zijn ogen niet helemaal volgens de regels had gespeeld. De Venezolaan krabbelde gisteren weliswaar terug ('Het was een mooi en eerlijk gevecht'), maar het volgende label van onbezonnenheid zat alweer op Verstappen geplakt.
,,Maar het maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit wat anderen zeggen,'' zei de Limburger gisteren. ,,Ik doe mijn eigen ding, verdedig op de baan zoals ik dat wil. Daar zullen zij zich maar aan moeten aanpassen. Het is geen oudewijvenracen hier... Het gaat toch om een positie, of niet dan? Men begint al te zeiken als je één keer van je lijn afwijkt. En dan zeggen ze: Hou maar op, hij is gevaarlijk aan het racen... Maar daar draait het toch om?''
Volgens Verstappen heeft alle, in zijn optiek volkomen overbodige, consternatie in Oostenrijk de collega's wel één ding heel duidelijk gemaakt. ,,Ze weten dat ik niet makkelijk in te halen ben. Dat is sowieso belangrijk,'' concludeerde hij.
Hoewel hij anders beweerde, lijkt de Limburger zich toch te storen aan de kritiek van sommige collega's. In zijn ogen heeft hij niets verkeerds of onbesuisds gedaan in de acht races die hij tot nu toe in de Formule 1 reed. Vaak is hij de smaakmaker, vanwege zijn durf en stuurmanskunsten. Precies waar het hogesnelheidscircus, zo bleek uit een onderzoek van de GPDA (Grand Prix Drivers Association) onder 200.000 fans wereldwijd, zo'n behoefte aan heeft. De Formule 1 is te voorspelbaar, langzaam en commercieel geworden, zo luidde de slotconclusie van de fans.
,,Ik vrees alleen dat het allemaal niets uithaalt,'' zei Verstappen. ,,Er zijn al zo vaak dingen besproken, maar er gebeurt nooit iets. Dat is al tien jaar zo. En als er wel iets zou veranderen, dan komt dat denk ik niet door de GPDA.'' De tiener is naast Kimi Räikkönen een van de weinige piloten die geen lid is van de belangenvereniging voor Formule 1-coureurs. Bewust, zo bekende hij in Silverstone.
,,GPDA staat voor racing united. Maar als andere rijders zoveel commentaar op je hebben in de media, waarom zou je er dan lid van worden? Je betaalt ervoor en er gebeurt niets, wat is dan de meerwaarde? Het is echt geen racing united als je elkaar zo af zit te kraken,'' aldus Verstappen. ,,Dan ga ik er niet bij zitten. En denk je nou echt dat ze naar een jongen van 17 gaan luisteren met al die ego's ertussen?''