Eerbetoon Ayrton Senna: F1-auto McLaren zal eruitzien als de Braziliaanse vlag tijdens GP Monaco
Lando Norris / Getty Images

Eerbetoon Ayrton Senna: F1-auto McLaren zal eruitzien als de Braziliaanse vlag tijdens GP Monaco

19:44, 22-05-2024

Een speciale livery bij McLaren voor de Grand Prix van Monaco, komend weekend. Als eerbetoon aan coureur Ayrton Senna is het design van de McLaren-auto de Braziliaanse vlag. Hij overleed dit jaar dertig jaar geleden.

McLaren - het team van Senna vroeger - koos de GP in Monaco, omdat Senna 'The King of Monaco' werd genoemd. Hij won liefst zes keer in de nauwe straten van Monte Carlo. Senna won drie wereldkampioenschappen met McLaren.

Lando Norris en Oscar Piastri

Woensdag werd ook nog bekend dat Norris en Piastri de race in Monaco ook nog met een speciale helm rijden. 'Een eerbetoon aan een legende', zette Piastri bij een Instagram-post. Later zullen de helmen ook worden geveild, speciaal voor het Ayrton Senna Instituut.

Alles in het teken van Ayrton Senna

Sinds een paar weken staat veel in de Formule 1 in het teken van de dood van Senna. Hij overleed op 1 mei 1994 bij de Grand Prix van Imola, waarna er afgelopen maand bij de Grand Prix van Miami en de race in Imola (GP van Emilia-Romagna) werd stilgestaan bij Senna's dood.

Afgelopen race reed viervoudig F1-wereldkampioen Sebastian Vettel rondjes in de oude McLaren van Senna. Ook nam de voormalig coureur de huidige coureurs mee naar de plek van het fatale ongeluk.

'Hij had de X-factor'

Sportnieuws.nl sprak op 1 mei 2024 met Jan Lammers over Senna. De oud-Formule 1-coureur zei dat Senna, net als Max Verstappen, 'de X-factor had'. Lammers zei ook dat Senna na zijn dood onsterfelijk is geworden.

"Soms gaan mensen dood en zorgt de manier waarop dat hun overlijden in het geheugen van veel mensen gegrift staat. Daardoor worden ze ook herinnerd door de generaties daarna. Vaak kondigen mensen aan dat ze stoppen en heb je tijd om daar aan de wennen en afscheid te nemen, in het geval van Senna kon dat niet."