Zo heb je wel een leuk EK

Zo heb je wel een leuk EK

admin • 14:15, 11-07-2016 / Laatste Update: 08:23, 07-08-2024

Angsthazenvoetbal. Een slaapverwekkende Europees kampioen, die meer irritatie dan liefde oproept. Wat kunnen we doen om voetbal op een eindtoernooi weer leuk te maken?

Ook zo genoten van 3 weken Europees topvoetbal? Vast niet. Tuurlijk, er waren mooie momenten, fraaie doelpunten en leuke wedstrijden. Maar de Nederlandse voetballiefhebber zal straks eerder over Will Grigg en de fantastische Iers fans beginnen dan over de hoogtepunten op het veld als het in de kroeg over het EK van 2016 gaat.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Een simpel antwoord is er niet, maar dat voetbal is verworden tot een bange-mannen-sport, mag duidelijk zijn. De Frank Snoeksen van deze wereld beginnen na een uurtje al te praten over angstige ploegen, die lijken te gokken op een penalty-serie.

Het is zeer de vraag of voetballers zitten te wachten op zo'n onbevredigende uitkomst. Waarschijnlijker is dat ze bang zijn voor dodelijk balverlies, daaruit ontstaan tenslotte de meeste (tegen)doelpunten. Dus zijn risicoarme balletjes breed te verkiezen boven riskante passes.

Sloopbedrijven

De leukste ploegen om naar te kijken, zijn doorgaans de teams die met het meeste lef voetballen. Maar het loont lang niet altijd om vooral vooruit te voetballen. Het aantal professionele sloopbedrijven - de stormloop weerstaan en 1 of 2 keer vlijmscherp counteren - neemt in de voetbalsport jaar na jaar toe. Het zorgt ervoor dat ook de aanvallende ploegen meer zekerheden inbouwen en minder leuk zijn om naar te kijken.

Jurysport

Er moet iets gebeuren om aanvallend voetbal meer te belonen. Dat kan vrij simpel. Maak in de knock outfase van het toernooi van voetbal deels een jurysport. Laat de ploegen het 90 minuten lang uitvechten op het veld. Is de stand gelijk, beslist de jury wie de beste ploeg was en daarmee doorgaat naar de volgende ronde.

De kans op onjuiste beslissingen is minimaal. De aandacht zal zo groot zijn dat jury-leden wel gek zouden zijn als ze persoonlijke voorkeuren mee laten spelen. Dan wacht de schandpaal. Er is bovendien goede live analyse-apparatuur, die de jury kan gebruiken. En mocht er een keer echt geen bovenliggende partij zijn, kan de jury besluiten tot het spelen van een verlenging, waarna ze alsnog een beslissing neemt. Reken maar dat het aanvallen zal regenen.

Heb je zelf een goede suggestie? Laat het hier weten.

Door: Dolf Schellekens