Bijna alle handballers gebruiken hars. Dat is geen doping ofzo, maar een soort plaksel. Het kleeft enorm en ze smeren dat op hun handen. Hars is handig zodat de bal makkelijk blijft kleven. Alleen is het vet vervelend dat je om de paar minuten zo'n klodder hars op je klauwen moet smeren.
Ideetje
Mede daarom wordt er nagedacht over verbeteringen. Waar het in het aartsconservatieve voetbalwereldje vaak bij leuke ideetjes blijft, zijn ze in het handbal wat daadkrachtiger. Gewoon uitvoeren die hap! Er is een bal ontwikkeld die van zichzelf al kleeft. Hars (komt van bomen) is dus niet meer nodig. Daarmee zijn ook meteen miljoenen bomen gered. En zijn ook de schoonmakers in alle sporthallen blij, want hars geeft natuurlijk veel troep op de vloeren.
Of zoals in dit filmpje, waar de bal aan de paal blijft kleven. Haha!
Waardeloos
De Zwitserse tophandballer Andy Schmid mocht de bal op televisie testen. Alleen vond de opbouwer van Rhein-Neckar Löwen het helemaal waardeloos. "Als deze bal er komt, stop ik meteen! En moet ik een andere sport gaan zoeken", zei de aanvoerder in de Duitse uitzending Sport im Dritten. De bal is ontwikkeld, omdat Hassan Moustafa, de omstreden Egyptische voorzitter van de internationale handbalbond, had geroepen dat hars verboden zou gaan worden. Nu krabbelt Moustafa al wat terug. “Tijdens de testfase in 2017 zal met alle betrokkenen gesproken worden en geëvalueerd. Mocht daaruit naar voren komen dat de zelfklevende bal geen goed alternatief is, dan zal alles bij het oude blijven.”
Kleeft niet
Schmid: "Iemand uit Egypte, die toevallig ook IHF-voorzitter is, heeft dit bedacht. Voor de grap? Anders mag hij die bal mooi in z'n eigen tas houden." De bal is gewoon te koop op internet. Voor ongeveer 30 euro. Ook Nederlandse handballers hebben hem al besteld om eens te proberen of het wat is. Een veel gehoorde klacht is dat de bal amper kleeft. Het is niet zoals handballen met hars op je handen. Het kleven is juist handig om het spel snel te laten gaan. De zogenaamd zelfklevende handbal zou na een paar keer gebruiken al niet meer kleven. Ja, dat schiet natuurlijk niet op.