NOC*NSF-directeur André Cats lacht om dataprognose medaillespiegel Olympische Spelen: 'Dat helpt niemand'
Nog 100 dagen tot de Olympische Spelen in Parijs © Getty Images

NOC*NSF-directeur André Cats lacht om dataprognose medaillespiegel Olympische Spelen: 'Dat helpt niemand'

07:35, 17-04-2024 / Laatste Update: 12:23, 17-04-2024

Met nog honderd dagen te gaan tot de Olympische Spelen in Parijs blikt technisch directeur van NOC*NSF André Cats vooruit op de prestaties van Nederland. Bovendien spreekt hij zich uit over de veiligheid rondom de Spelen. Hij vertrouwt daarbij op de Franse overheid.

In de voorbereidingen op de Spelen van komende zomer wil Cats zich niet onnodig druk maken om de medaillevoorspelling van databureau Gracenote. "Het heeft geen zin om je te laten gijzelen door prognoses", aldus Cats bij het Algemeen Dagblad. "Staren naar ranglijstjes helpt niemand." Hij moet lachen om de voorspelling van achttien gouden medailles voor Nederland.

Zo optimistisch is hij zelf niet. Hoewel hij weet dat TeamNL er goed voor staat. "Uiteraard weet ik bijvoorbeeld dat we acht medailles wonnen op het WK roeien. En heb ik dit weekend de wereldbekerwedstrijd in Varese gekeken, het OKT handbal en het OKT 3x3 basketbal. De ambities spatten ervan af. Onze startpositie is goed. Er zullen meevallers en tegenvallers zijn, maar doorgaans krijg je ongeveer wat je verdient."

Voorspelling Gracenote

Het databureau Gracenote voorspelt dat Nederland vierde wordt in het medailleklassement met 38 plakken. Daarvan zijn er dus achttien goud, vijf zilver, en vijftien brons. De Verenigde Staten zouden het het beste doen op de Spelen in Parijs en winnen volgens de voorspelling 123 medailles, waarvan 39 goud. Daarnaast staan China en Frankrijk nog boven Nederland.

Het bureau voorspelt ook naar wie deze medailles gaan. Nederland zal het vooral moeten hebben van atletiek, roeien en baanwielrennen. Harrie Lavreysen staat al voor drie gouden medailles genoteerd. Ook voor Femke Bol en Mathieu van der Poel is een gouden plak gereserveerd.

Veiligheid

Waar Cats wel mee bezig is in aanloop naar de Spelen is de veiligheid rondom het evenement in Parijs. Er zou veel terreurdreiging zijn in Frankrijk. Cats heeft nauw contact met de Franse autoriteiten en maakt zich daarom geen zorgen.

"Iedereen leest kranten en maakt zich er een beetje druk om. We kunnen sporters wel de zekerheid geven dat we in nauw contact staan met de Franse autoriteiten. Onze veiligheidsmanager is fulltime met dit thema bezig. Wat we weten is dat de zichtbaarheid van de beveiliging niet heel subtiel zal zijn. Dat kan afleiding en vertraging veroorzaken. Zelf nemen we op dit moment geen extra maatregelen, we vertrouwen op de Franse overheid. Hier heeft de organisatie bijvoorbeeld wel een plan B en plan C liggen voor de openingsceremonie."