Dit is Europees kampioen Jenning de Boo: schaatshoop was bijna gestopt, maar is nu dé uitdager van Jordan Stolz
i

Jenning de Boo met concurrenten Jordan Stolz (onder) en Kjeld Nuis © Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl

Dit is Europees kampioen Jenning de Boo: schaatshoop was bijna gestopt, maar is nu dé uitdager van Jordan Stolz

15:51, 11-01-2025 / Laatste Update: 15:52, 11-01-2025

Wat goed is, komt snel. Dat geldt zeker voor Jenning de Boo, die in 2024 enorme stappen zette en stuntte op de NK, EK én WK. De jonge topschaatser is pas twintig jaar oud en heeft de hele wereld aan zijn voeten. Dit is het verhaal van de man die dit weekend het EK sprint met overtuiging wist te winnen.

Als je De Boo ziet schaatsen, lijkt het alsof hij al jaren heerst op de langebaan. Maar tot en met 2022 was hij een shorttracker. Zo deed hij in 2020 mee aan de Olympische Jeugdwinterspelen en werd hij twee jaar later wereldkampioen bij de junioren op de 500 meter.

De Boo besloot daarna een sprong in het diepe te wagen en volle bak voor het langebaanschaatsen te gaan, nadat hij in 2022 de twee disciplines al combineerde. Gerard van Velde van Team Reggeborgh hoefde daar geen twee keer over na te denken en haalde het sprinttalent binnen.

Hij kwalificeerde zich in oktober van 2023 bij het WCKT direct voor de eerste World Cups. Vlak voor de jaarwisseling debuteerde hij op de NK afstanden en met veel succes: hij bleek de snelste op de 500 én de 1000 meter. Nog geen week later werd in Thialf ook de EK afstanden afgewerkt. Kjeld Nuis bleek op de 1000 sneller dan De Boo, maar op de 500 was het talent uit Groningen alsnog de meest rappe.

Hoogtepunt op het WK

Door al die goede resultaten mocht De Boo in zijn debuutseizoen ook naar de WK sprint, waar schaatsers tweemaal de 500 en tweemaal de 1000 meter rijden, waarna een klassement wordt opgemaakt. De Nederlander pakte daar het zilver achter de Chinees Ning Zhongyan. De grote truc van De Boo? Hij rijdt op ijzers die 2,5 centimeter langer zijn dan normaal. Dat maakt de schaats zwaarder, maar ook sneller.

Bijna was het helemaal anders gegaan, zo onthulde De Boo in de Sportnieuws.nl-podcast Schaats Inside. "Voordat ik bij Reggeborgh kwam, was ik bijna gestopt. Dan was ik gaan studeren. Ik had eerst het liefst zes jaar geneeskunde gedaan. Daarna was ik dan een paar jaar in dienst gegaan. Dat leek me heel gaaf. Om vervolgens na de diensttijd me te gaan specialiseren binnen geneeskunde. Plastische chirurgie, dat had me heel vet geleken."

Concurrentie met Jordan Stolz

Zover kwam het - gelukkig voor de Nederlandse schaatsliefhebber - niet. Hij moet nu de belangrijkste uitdager worden van leeftijdsgenoot Jordan Stolz, die in 2023 én 2024 goud pakte op de 500, 1000 én 1500 meter op de WK afstanden. Daarnaast heeft de Amerikaan het wereldrecord op de kilometer.

De Boo moet dus flink wat tijd van zijn persoonlijke records afsnoepen. Vorig jaar haalde hij liefst 3,5 seconden van zijn tijd op de 1000 meter af en 1,5 seconden op de halve kilometer. "Als ik dat weer doe, dan stop ik", zei De Boo lachend tegen de NOS voor de WCKT.

Vergelijking van de snelste tijden van Jenning de Boo en grote concurrent Jordan Stolz:

Afstand

Jenning de Boo

Jordan Stolz

500 meter

34,21 (Salt Lake City, januari 2024)

33,69 (Calgary, februari 2024)

1000 meter

1.06,95 (Salt Lake City, januari 2024)

1.05,37 (Salt Lake City, januari 2024, WR)

1500 meter

1.49,13 (Heerenveen, oktober 2024)

1.40,87 (Salt Lake City, januari 2024)

Mentor Kjeld Nuis

Om zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen, wordt hij begeleid door 'mentor' Kjeld Nuis. Zo gaf zijn ploeggenoot hem flink op z'n falie toen De Boo zijn schaatsen vergat na een training en vervolgens vergat-ie ook zijn fietsschoenen voor een fietstraining. Bij Sportnieuws.nl gaf hij aan dat zijn PlayStation waarschijnlijk niet meeging naar de World Cups. Nuis (35) maakt zijn jonge teamgenoot snel volwassen.

EK-titel na nationaal succes

Op het NK sprint pakte De Boo eind 2024 op oppermachtige wijze de nationale titel. Hij reed op de 500 meter zelfs de snelste tijd ooit van een Nederlander in Thialf. Dit weekend was hij ook superieur op het EK. Hij troefde zijn landgenoten en andere Europeanen af en won drie van de vier afstanden. Het is wachten op een nieuwe clash met Stolz.

Alles over EK sprint en EK allround: prijzengeld, Nederlandse schaatsers, programma en uitslagen

11 januari 2025, 16:27

Jutta Leerdam zei het al na het NK sprint: "Wie komen er nou eigenlijk bij op het EK? Het Nederlandse niveau is al het beste van Europa." Die woorden mag ze dit weekend waar gaan maken op het EK sprint. Tegelijkertijd wordt het EK allround gehouden, waar Nederland meer concurrentie heeft. Hier lees je alles over het gecombineerde EK schaatsen in Thialf, Heerenveen.