Koning Willem-Alexander meldt zich razendsnel bij gouden shorttrackvrouwen: 'Heel cool'
De Nederlandse vrouwen vieren hun gouden plak, inzet: Koning Willem-Alexander komt langs. © ANP en NOS

Koning Willem-Alexander meldt zich razendsnel bij gouden shorttrackvrouwen: 'Heel cool'

17:32, 17-03-2024 / Laatste Update: 19:55, 17-03-2024

Met een wereldtitel op de aflossing zorgden de Nederlandse vrouwen zondagmiddag toch nog voor een gouden randje bij de WK shorttrack in Rotterdam. Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander werd een ongekende veerkracht getoond.

Willem-Alexander liet zich vanmiddag net voor de finale van de 1000 meter bij de vrouwen voor het eerst zien. Het was het onderdeel waarop Suzanne Schulting favoriet was en Xandra Velzeboer ook medaillekansen had. Die laatste liet zich echter in de halve finale al verrassen en ontbrak dus. Schulting kwam na een aanvaring met de Belgische Hanne Desmet hard ten val en liep een zware blessure op. Een forse tegenvaller dus voor iedereen in Ahoy.

De Nederlandse vrouwen moesten het in de finale van de aflossing vervolgens dus zonder Schulting doen. Een groot gemis, maar de vier overgebleven shorttracksters toonden hun klasse en snelden naar goud. Tot vreugde ook van de koning, dus zich razendsnel in de catacomben meldde. "Bij feliciteerde ons en bedankte ons voor ons optreden", vertelde een stralende Yara van Kerkhof bij de NOS. "Leuk en mooi dat hij erbij was tussen de tienduizend toeschouwers. Heel cool."

"Wij kunnen na een tegenslag heel snel de knop omzetten", zei Selma Poutsma. "Dat is een kracht die wij als team hebben. En dat laten we hier zien. Door goud te winnen voor ons eigen publiek. Ik ben heel trots op ons. We doen het echt samen en dat voel je, dat neem je mee in je benen. Ik heb echt enorm genoten."

Xandra Velzeboer

Xandra Velzeboer ging even voor de finale van de vrouwen nog onderuit in de finale van de gemengde aflossing en daar baalde ze uiteraard stevig van. "Ik stond heel erg getergd aan de start", vertelde ze over de vrouwenrace. "Het voelt zo rot als je het in een teamonderdeel voor iedereen verpest. Yara zei meteen tegen ons dat het niet aan onze kwaliteiten ligt, maar dat we pech hadden. We hebben het vertrouwen allemaal goed om kunnen zetten. Echt superrot dat het zonder Suus moest, maar dit laat ook zien dat wij een sterke ploeg hebben."

Koning Willem-Alexander tussen het publiek in Ahoy. © ANP

Suzanne Schulting

Nadat haar enkel in het gips was gezet, meldde Schulting zich weer in Ahoy en sprak ze met Sportnieuws.nl: