Joy Beune zet zich in voor 'belangrijke' plek die gesloten dreigt te worden: 'Dat zou zonde zijn'
Joy Beune © Getty Images

Joy Beune zet zich in voor 'belangrijke' plek die gesloten dreigt te worden: 'Dat zou zonde zijn'

21:41, 19-06-2024 / Laatste Update: 21:41, 19-06-2024

De schaatsbaan Kardinge in Groningen dreigt te verdwijnen. De gemeente Groningen moet bezuinigen en daardoor is de kans groot dat er niet genoeg geld beschikbaar komt om Kardinge open te houden.

Woensdag verzamelden enkele schaatsfans zich om aandacht te vragen voor de kwestie. "Dit is de city of talents", zo zei een vrouw verontwaardigd tegen de camera's van Shownieuws. Hein Schepers, betrokken bij de reddingsactie, denkt dat er heus wel manieren zijn om Kardinge te behouden. Ook al zegt de gemeente dat het niet kan.

"Sporten levert ook geld op", redeneert hij, verwijzend naar de positieve invloed op de volksgezondheid. Diverse (ex-)topschaatsers maakten in hun begindagen vele kilometers op het ijs van Kasrdinge, vertelt Schepers. Hij somt op: Jenning de Boo, Suzanne Schulting, Renate Groenewoud.

Belangrijke schaatsbaan

Ook Joy Beune pleit voor een reddingsplan. "Ik heb er in mijn jeugd ontzettend veel geschaatst", zegt ze tegen Shownieuws.

"Ook voor de topsport is het een belangrijke baan. Er worden Holland Cups gehouden. Misschien kost het te veel, maar voor de breedtesport is het belangrijk dat de baan blijft bestaan. Er komen scholen naartoe en ijsclubs. Al die mensen trainen ook en het zou zonde zijn voor de stad als ze straks een uur langer moeten rijden om te kunnen schaatsen. Dat zou zonde zijn."

Tekst gaat door na de video

Joy Beune

Joy Beune is na een geweldig schaatsseizoen in voorbereiding op het pre-olympische jaar. Ze won onder meer het WK allround en bij de WK afstanden was ze de beste op de 5000 meter. Onderwijl heeft ze het gezellig met haar vriend, collega Kjeld Nuis, en stapt ze regelmatig op de racefiets.