Bij TVM noemden ze hem 'Mister Positive'. En inderdaad, bij Yuri Solinger is het glas vaak halfvol. Het internationale schaatsen heeft volgens hem absoluut toekomst. Over de huidige staat van de sport is de oprichter van iSkate echter bijzonder kritisch. ,,Zo doorgaan, dat kan echt niet langer."
Yuri Solinger, 36 jaar en een echte Groninger, was geen uitzonderlijke schaatser. Op het podium van een belangrijke wedstrijd stond hij nooit. Des te groter is zijn invloed nu, jaren na zijn laatste rondje. Als oprichter van iSkate begon hij in 2010 als luis in de pels. Nu is de stichting, met drie professionele ploegen en daaronder diverse opleidingsploegen, de grootste speler in de Hollandse sport.
Solinger is, naar eigen zeggen, één van de weinige mensen in het schaatsen die verder kijken dan de eerstvolgende wedstrijd of Olympische Spelen. Wat hij dan ziet in die glazen bol? Dat hangt heel erg af van de komende winter. De komst van een nieuwe 'schaatsentiteit', en vooral de invulling daarvan, is volgens Solinger cruciaal. ,,Zo doorgaan, dat kan echt niet langer."
Wat is het probleem?
,,Schaatsen is een sport die in Nederland elke winter volop leeft. Er is veel aandacht voor van de media en er gaat veel commercieel geld in om. Tegelijkertijd is het een amateursport, die op allerlei fronten kneuterig wordt gerund. De structuur is een puinhoop. Een voorbeeld: wij hebben de imagerechten van team beslist.nl en een aantal sporters, de bond heeft de tv-rechten, de sporter heeft zijn eigen rechten, wij hebben een hoofdsponsor en de bond heeft een hoofdsponsor. Het is een ratjetoe.
,,Ook bij de teams. Lotto-Jumbo is een gecombineerde schaats- en wielerploeg. Stressless richt zich onder de term skate global'op buitenlanders. Team4Gold gaat voor goud bij 'Pyeongchang 2018'. Het zijn allemaal initiatieven. Dat is top, maar die stranden wel continu. Wij zijn als iSkate een organisatie die schaatsers van 12 jaar tot en met de wereldtop wil faciliteren, sporttechnisch en commercieel. Dat is duidelijk, denk ik.''
Wat moet er worden veranderd?
,,Rintje Ritsma nam destijds met Sanex de eerste stap. Tot die tijd ging al het geld naar de bond. De volgende stap is dat het nog meer om de sporter gaat draaien. Ik noem altijd het champagneplateau als ideaalbeeld, waar je van bovenaf champagne ingooit en er geen druppel verloren gaat. Het geld moet op één punt binnenkomen en netjes worden verdeeld. Nu zijn er NOC-gelden, ploegen die salaris betalen, een KPN/KNSB-premiepot en prijzen bij internationale wedstrijden. Veel te onoverzichtelijk.''
Lees ook: Bloedmooie volleybalster doet terecht mee aan Amerikaanse Miss-verkiezing
Lees ook: Drogba wist niet wie John Terry was
Lees ook: ‘Fellaini meldde zich ziek en vroeg seizoenkaarthouder om seks’