Wat Team IKO in huis zou hebben gehaald met Jutta Leerdam? 'Een fotogenieke atleet', maar wel met dat ene risico
Jutta Leerdam. © Getty Images

Wat Team IKO in huis zou hebben gehaald met Jutta Leerdam? 'Een fotogenieke atleet', maar wel met dat ene risico

16:17, 07-05-2024 / Laatste Update: 12:57, 09-05-2024

Na wekenlange speculatie leek het erop dat schaatsster Jutta Leerdam snel een contract ging tekenen bij Team IKO en dus ploeggenote zou worden van onder andere Joy Beune. Leerdam besloot echter voor zichzelf te beginnen. Maar wat had Team IKO met haar eigenlijk in huis gehaald?

Leerdam reed de afgelopen twee jaar voor Schaatsteam Jumbo, maar daar vertrok ze nadat onderhandelingen over een nieuw contract op niets uitliepen. Beide partijen hadden vervolgens een heel andere lezing over de reden waarom de contractverlenging er niet van was gekomen.

Jutta Leerdam maakt haar keuze: 'Dank aan Team IKO voor het meedenken'

6 mei 2024, 13:57

Jutta Leerdam lijkt een nieuwe ploeg te hebben gevonden. De 25-jarige schaatsster zat na haar mislukte onderhandelingen met Schaatsteam Jumbo zonder ploeg, maar maakte deze week bekend dat ze haar eigen team opstart. Dus vertrekt ze niet naar Team IKO, waar eigenlijk eerst sprake van was.

'Snuffelen' lijkt op meer uit te draaien

Vlak na het nieuws over het definitieve vertrek van Leerdam bij Jumbo gaf Team IKO, waar ook Beune onder contract staat, aan dat zij en de schaatsster 'aan elkaar aan het snuffelen' waren. Het leek er nu dus op dat Leerdam snel een contract zou tekenen bij die ploeg, er waren ook gesprekken, maar uiteindelijk besloten ze niet met elkaar in zee te gaan.

Sportmarketeer Chris Woerts verwachtte al dat haar toekomst in het buitenland zou liggen. "Ze ging de afgelopen jaren haar eigen weg, maar dat past niet in een teamsport", liet Woerts optekenen tegenover Sportnieuws.nl.

'Magneet voor aandacht'

De sportmarketeer wist dat Leerdam zich 'bij zo'n beetje alle teams heeft aangeboden'. De ploeg van onder andere Beune leek met haar aan de haal te gaan. Marketingtechnisch zou dat een gouden zet zijn geweest volgens Woerts: "Ze is een fotogenieke atleet met veel volgers op sociale media. Daar zou interesse genoeg voor moeten zijn."

Jutta Leerdam is 'een magneet voor aandacht', maar stelt 'eisen over bezoekjes aan Jake Paul': 'Dan ontstaat er frictie'

2 mei 2024, 07:17

Schaatsster Jutta Leerdam zit nog altijd zonder ploeg nadat de onderhandelingen met schaatsteam Jumbo over een contractverlenging stukliepen. Snel werd duidelijk dat Team IKO wel interesse had in haar, maar sindsdien is het stil rond Leerdam. Dat is best opmerkelijk, want buiten goede prestaties op het ijs zou ze ook veel commerciële waarde met zich meebrengen. Sportnieuws.nl vroeg aan sportmarketeer Bob van Oosterhout waarom ploegen nog niet hebben toegeslagen.

Sportmarketeer Bob van Oosterhout sloot zich aan bij de woorden van zijn beroepsgenoot: "Ze is een magneet voor aandacht, televisieminuten en social media-bereik. Dat zit allemaal snor." Volgens hem wilde Leerdam echter regelmatig afreizen naar de andere kant van de wereld om haar vriend Jake Paul te zien: "Wanneer dat schuurt met het sportieve programma, dan ontstaat er frictie."

'Geld drijft haar niet'

Leerdam wordt door haar voorkomen op sociale media nog weleens een 'schaatsdiva' genoemd. Daar verzette ze zich onlangs tegen in een interview met De Telegraaf: "Ik word nu neergezet als een soort diva. Maar dat ben ik helemaal niet, ik ben een winnaar. Als ik echt een diva was geweest, zou ik voor het geld hebben gekozen. Daar gaat het mij helemaal niet om."

Dat bleek wel uit de reactie van Team IKO tegen het AD toen gevraagd werd naar de eventuele interesse voor Leerdam. Martin ten Hove, mede-eigenaar van het team: "Onze eerste reactie was: we kunnen Jutta helemaal niet betalen. Maar we kwamen al heel snel tot de conclusie dat geld haar helemaal niet drijft. Jutta wil goud in Milaan."

Harde woorden Sven Kramer

Toch kwam dat stempel terug door de manier waarop Sven Kramer, commercieel directeur bij Jumbo, zich uitliet over haar vertrek. De voormalig topschaatser gaf aan dat 'niemand groter is dan het team'. Waarmee hij min of meer liet doorschemeren dat Leerdam een aparte status binnen het team wilde.

Kramer kreeg op die uitspraken veel kritiek, ook van Leerdam. De kortgeleden gestopte Irene Schouten liet in gesprek met De Telegraaf weten dat ze de uitspraak echter wel begrijpt: "Sven zal in zijn tijd als schaatser ook eigen wensen en ideeën hebben gehad, maar hij wist dat de rest daar nooit onder mocht lijden. Sven weet echt wel hoe het zit. Hij heeft zoveel gewonnen."

Olympisch goud is het doel

Op de vraag of Leerdam in staat is om die medaille te gaan pakken, komen de meeste mensen in de schaatswereld met hetzelfde antwoord: ja. Ook voormalig topschaatsster Marianne Timmer is daarvan overtuigd. "Ze heeft de capaciteiten om olympisch kampioen te worden", zei ze tegen deze site.

Advies voor 'intelligente' en contractloze Jutta Leerdam: 'Een paar snellere mannen nodig'

30 april 2024, 18:40

Verschillende schaatsteams zijn hun voorbereiding op het nieuwe seizoen inmiddels gestart, maar toprijdster Jutta Leerdam zit nog altijd zonder ploeg. Ondanks dat ze voorlopig dus in haar eentje moet training, hoeft Leerdam zich voorlopig nog geen zorgen te maken over volgend seizoen. Dat vertelt oud-schaatsster Renate Groenewold aan Sportnieuws.nl.

Oud-schaatsster Renate Groenewold is niet bang dat Leerdam een verkeerde keuze maakt door Jumbo te verlaten. Het mentale aspect speelt volgens haar ook een rol: "Het is belangrijk dat je goed in je vel zit. Dat is van meer waarde dan dat je iets met tegen zin doet." Ze heeft sowieso een hoge pet op van de 25-jarige schaatsster: "Ze is een intelligente dame."