Jutta Leerdam maakt haar keuze: 'Dank aan Team IKO voor het meedenken'
Jutta Leerdam / Getty Images

Jutta Leerdam maakt haar keuze: 'Dank aan Team IKO voor het meedenken'

13:57, 06-05-2024 / Laatste Update: 13:10, 09-05-2024

Jutta Leerdam lijkt een nieuwe ploeg te hebben gevonden. De 25-jarige schaatsster zat na haar mislukte onderhandelingen met Schaatsteam Jumbo zonder ploeg, maar maakte deze week bekend dat ze haar eigen team opstart. Dus vertrekt ze niet naar Team IKO, waar eigenlijk eerst sprake van was.

Leerdam maakte haar beslissing bekend via Instagram. Ze schreef: "Deze week stond ik op het punt om te kiezen, het was fifty-fifty. Elke route heeft z'n voor- en nadelen. Elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleek ik met een individuele route. Een route met mensen waar ik in geloof is iets wat ik niet kan loslaten."

"Onderaan de streep nam het uiteindelijk meer van mij dan wat ik terug kreeg. En dat is voor beide partijen oké. Daarom ook echt alle liefde en respect naar Team IKO, die hebben meegedacht om mij in hun structuur te laten passen", voegde ze daaraan toe.

Verleden bij Team IKO

Leerdam reed al eerder eens voor Team IKO, in 2018/2019. Daarna begon zij aan een carrière die haar bij Team Reggeborgh, Team Worldstream (haar eerste eigen team) en vervolgens Schaatsteam Jumbo bracht. In april werd bekend dat de 25-jarige Leerdam op zoek moest naar een nieuwe ploeg, omdat Jumbo niet meer verder wilde met haar. De schaatsster gaf daar zelf een andere lezing over.

Koningin van de sprint

Leerdam is de koningin van de 1000 meter en is ook erg sterk op de 500 meter. Op de Olympische Winterspelen van 2022 pakte zij zilver op de 1000 meter. Bij de Spelen van 2026 moet die afstand een gouden medaille opleveren. Leerdam zal dan ook een contract tekenen tot na de Spelen van 2026 in Turijn, zo meldt De Telegraaf.

De afgelopen drie EK's pakte zij telkens goud op de 1000 meter en ook op de WK's was ze al tweemaal de snelste op die afstand.

Op bezoek in Puerto Rico

Leerdam was de afgelopen maand in Puerto Rico, waar haar vriend Jake Paul in trainingskamp is. De bokser neemt het in juli op tegen oud-wereldkampioen Mike Tyson. Eerder deze week kwam Leerdam terug in Nederland, waarbij ze direct van de gelegenheid gebruik maakte om een rondje te fietsen met haar vader.