'Mogelijk 8 matchfixers in actie op de Australian Open'

'Mogelijk 8 matchfixers in actie op de Australian Open'

admin • 00:43, 18-01-2016 / Laatste Update: 10:12, 07-08-2024

In de laatste tien jaar zijn 16 tennissers uit de top-50 herhaaldelijk verdacht van matchfixing. De sporters kregen mogelijk geld van gokkers en zorgden vervolgens dat een wedstrijd de gewenste kant op viel, meldden de BBC en Buzzfeed News zondagavond.

UPDATE: Ook zouden Raemon Sluiter én Robin Haase benaderd zijn om wedstrijden te fixen. Lees dat hier.

16 spelers uit de top 50

De media baseren zich op geheime documenten, die door klokkenluiders uit de tenniswereld zijn gelekt. Daaruit blijkt dat zestien spelers die de afgelopen tien jaar deel uitmaakten van de mondiale top 50 verdacht werden van matchfixing.

Zelfs winnaars van grandslams

Hun namen doken regelmatig op in het systeem van de tennis integrity unit, de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen. Geen enkele speler uit de groep, waar ook winnaars van grandslams bij zitten, is geschorst.

Om welke spelers het gaat, maken de media bewust niet bekend. BBC zegt niet te beschikken over hun bankgegevens. Wel zijn volgens de Britse omroep acht van de verdachte spelers actief op de komende Australian Open, die maandag van start gaat. Ook drie wedstrijden van Wimbledon worden als verdacht aangemerkt.

De media hebben onder meer de hand weten te leggen op een vertrouwelijk rapport uit 2008. Onderzoekers bekeken de banden tussen tennissers en gokkers uit Rusland en Italië. ,,Er was een harde kern van ongeveer tien spelers die het vaakst verdacht werden en de kern van het probleem vormden'', aldus onderzoeker Mark Phillips. ,,Het bewijs was ijzersterk. Er was een goede kans dat het genoeg was om de valsspelers te pakken.''

Ruikt naar doofpot

Een andere onderzoeker, Benn Gunn, vindt dat de tennisbonden te weinig hebben gedaan om de feiten boven tafel te krijgen. ,,Het ruikt naar een doofpot. Als ze echt hadden willen ingrijpen, hadden ze een autoriteit moeten instellen die echt wat doet.''

ATP-voorzitter Chris Kermode en de Tennis Integrity United hebben in een eerste reactie gezegd dat zij nooit bewust zaken onder het tapijt hebben geschoven. 'Ik verwerp elke suggestie dat we bewijs hebben achtergehouden of zaken niet goed hebben onderzocht', aldus Kermode op een persconferentie op Melbourne Park.