Dit is waarom je de nieuwe Netflix-docu 'Anthony Joshua: road to Klitschko' moet zien

Dit is waarom je de nieuwe Netflix-docu 'Anthony Joshua: road to Klitschko' moet zien

Trevor Wagener • 23:55, 04-05-2018 / Laatste Update: 02:01, 07-08-2024

Ben jij een echte vechtsport- of boksliefhebber, of houd je simpelweg gewoon te veel van schitterende, meeslepende sportverhalen? Dan moet je de Netflix-documentaire over de 28-jarige Engelse bokser Anthony Joshua gezien hebben! In Anthony Joshua: the road to Klitschko ziet de kijker niet alleen talloze voorbereidingen op andere gevechten, verhitte trainingsuren en relaxte persconferenties. Ook komt zijn persoonlijke kring, achtergrond en karakter goed naar voren. Sportnieuws zette voor jou op een rijtje waarom jij deze documentaire móét zien!

De docu eindigt weliswaar met een zichtbaar emotionele Joshua, die de kijker tot in de puntjes heeft uitgelegd hoe hij Klitschko, na een legendarisch maar moeizaam gevecht uiteindelijk toch versloeg. Interessanter is de aanloop die de documentaire neemt. Het begint met een throwback naar december 2015. Joshua bereidt zich op dat moment voor op zijn gevecht tegen Dillian White, in de Londense O2 ArenA. De bokser vertelt meteen dat hij nog een appeltje uit het verleden te schillen heeft met zijn opponent. Iets dat hem ook zou lukken (winst met KO) en het begin van Joshua's zegereeks betekende. Vanaf dat moment krijg je als kijker een slinger naar zijn verleden.

Achtergrond

De Brit woont op dat moment nog thuis bij zijn moeder. Geregeld komen, terwijl hij openlijk zijn ouderlijk huis toont (terwijl hij al genoeg geld verdiende), zijn kleine tatoeages in beeld. Hoewel hij het levenslicht zag in het Engelse Watford, komen zijn ouders uit het Afrikaanse Nigeria. Het continent is met inkt vereeuwigd op zijn arm en toont de symboliek voor wie Joshua is. Niet alleen als vechter, maar vooral als persoon. De knokker komt geregeld terug op zijn turbulente verleden als ongeleid feestbeest. Een levensstijl die in aanraking liet komen met justitie.

Terwijl de docu-kijker toeziet hoe hij zich, iedere keer weer voor een nieuw gevecht, afmat en in het zweet werkt, komen 2 aspecten continu terug: zijn rust en dankbaarheid. De wijze waarop hij na zijn turbulente periode niet alleen het boksen, maar ook het leven is gaan benaderen, is indrukwekkend. Hoewel hij met veel poespas en letterlijk vuurwerk opkwam op Wembley om het tegen de Oekraïense veteraan op te nemen, is dat niet helemaal wie hij is.

Voorbeeld(functie)

Joshua, bijgenaamd 'the Gentleman', is niet zonder reden de grote hoop van boksend Groot-Brittannië: los van zijn imponerende zegereeks en indrukwekkende stijgende lijn in zijn loopbaan, blijft de bokser altijd dicht bij zichzelf staan. Dat klinkt cliché als echte topsporter, maar de reden dat Joshua waar dan ook ter wereld normaal over straat kan, is omdat hij zichzelf letter- en figuurlijk nergens te groot voor voelt. Hij poseert in de documentaire met fans, voetbalt met kleine jongetjes en praat met een verlegen José Mourinho (ja, echt) over boksgala's.

Lukaku and Anthony Joshua #anthonyjoshua #romelulukaku #lukaku #everton #coyb #boxing #blues #champion #joshua #muhammadali #boxingring #stormzy

Een bericht gedeeld door A Full English (@afullenglish1) op

Gezonde omgeving, gezonde geest

Tijdens de documentaire komt ook Joshuas omgeving aan bod. Zo zijn niet alleen zijn ringmensen (trainers en medische mensen) bij hem, maar ook tal van vrienden die hem in de overige uren op zijn gemak moeten stellen. Dit gestroomlijnde teamverband is de basis van een groot deel van zijn succes én houdt hem met beide benen op de grond.

Dat wordt steeds duidelijker naar mate het gevecht met Klitschko, voor wie hij ongekend veel respect heeft, vordert. Joshua geniet zo erg van het sterk naar voren komende positieve omslagpunt, dat hij van ieder moment van zijn (gedroomde) leven als kampioen geniet. Tussendoor eet hij genoeg taartjes, snoept hij stiekem net als ieder ander terwijl hij er grapjes over maakt. Ook schudt hij de freestyle raps uit zijn mouw alsof het niets is. En je ziet waarom hij en voetballer Troy Deeney eigenlijk metselaar zouden zijn, als zij nooit letterlijk werk maakten van hun hobby. Veel kijkplezier!