Ajax-talent Lily Yohannes (16) trefzeker bij droomdebuut voor Verenigde Staten
Lily Yohannes. Getty Images

Ajax-talent Lily Yohannes (16) trefzeker bij droomdebuut voor Verenigde Staten

09:37, 05-06-2024 / Laatste Update: 09:38, 05-06-2024

Voetbalster Lily Yohannes heeft een succesvol debuut gemaakt voor de Verenigde Staten. De 16-jarige Ajacied, die ook nog kan kiezen om voor Oranje uit te komen, maakte de laatste treffer tegen Zuid-Korea.

Yohannes maakte als invaller tijdens de tweede helft haar debuut voor haar geboorteland. De middenvelder schoof in de 82e minuut de 3-0 binnen. Slechts twee speelsters scoorden in het verleden op jongere leeftijd voor de Verenigde Staten.

"Het is echt een droom die uitkomt", zei Yohannes na afloop bij TNT Sports. "Ik heb dit scenario al zo vaak afgespeeld in mijn hoofd. Mijn teamgenoten renden allemaal naar me toe. Dat maakte het nog specialer."

Oranje

Yohannes werd geboren in de Amerikaanse staat Virginia, maar woont sinds haar tiende in Nederland. Ze doorliep wel de Amerikaanse jeugdelftallen. Ondanks haar debuut voor de hoofdmacht van de Verenigde Staten, kan ze nog kiezen voor Oranje.

Bondscoach Andries Jonker zei eerder dit jaar dat hij hoopt dat de Ajax-speelster dit gaat doen. De KNVB is ook bezig om Yohannes te overtuigen. Toch moet de zestienjarige middenvelder dan eerst een Nederlands paspoort krijgen.

Haar keuze om mee te spelen bij de ploeg van de Verenigde Staten is 'puur voor de ervaring'. Dat vertelde Suzanne Bakker, haar coach bij Ajax, eerder. "Als ze dan een keer een keuze moet maken, weet ze ook hoe het daar is."