Ajax vangt dertien miljoen euro én doorverkooppercentage voor Georges Mikautadze
Georges Mikautadze was een flop bij Ajax, maar levert de club waarschijnlijk nog flink wat geld op ©ProShots

Ajax vangt dertien miljoen euro én doorverkooppercentage voor Georges Mikautadze

11:56, 01-07-2024 / Laatste Update: 12:31, 01-07-2024

De wegen van Ajax en Georges Mikautadze zijn na een seizoen weer gescheiden. De Georgiër werd door de Amsterdammers verhuurd aan het Franse FC Metz en die club heeft de optie tot koop gelicht.

Metz, dat hem minder dan een jaar geleden nog verkocht aan Ajax, betaalt 13 miljoen euro voor de aanvaller. Ajax betaalde de vorige zomer liefst 16 miljoen euro voor Mikautadze, die geen enkel moment indruk maakte in zijn maanden bij Ajax. Hij maakte geen goal, geen assists en deed onder meer mee tijdens de beschamende bekernederlaag tegen de amateurs van Hercules.

Hij werd deze winter weer verhuurd aan Metz, dat hem met open armen verwelkomde. In de Franse Ligue 1 bleek Mikautadze wel degelijk van waarde te kunnen zijn. In twintig duels maakte hij maar liefst dertien goals en zorgde hij voor vier assists. Ook op het EK steelde Mikautadze de show. De aanvaller - die inmiddels is uitgeschakeld met Georgië - is de huidige topscorer met drie goals.

'Ajax hielp me niet'

Eerder blikte Mikautadze al eens terug op zijn teleurstellende tijd bij Ajax. Toen was al duidelijk dat hij liever niet terugkeerde. "Ik heb meer dan twee maanden in een hotel doorgebracht. Ik zat alleen op die kamer, ik werd gek", vertelde hij destijds over zijn komst naar Amsterdam. "Maar de club hielp me ook niet veel met het zoeken naar een appartement. Ik heb op eigen houtje een Airbnb gehuurd, waar mijn gezin meer dan een maand met me heeft gewoond."

Het waren niet de ideale omstandigheden om zichzelf optimaal te presenteren bij Ajax. “Ik kende niemand, ik sprak de taal niet: de voorwaarden om te slagen waren voor mij niet aanwezig. Elke speler moet zich gerespecteerd voelen om te kunnen presteren." En nu hij bij Metz wel glimpen van zijn kunnen toont, houdt de Amsterdamse club zich nog steeds afzijdig: "Nu ben ik verhuurd, maar ze laten niets van zich horen. Ze zijn me vergeten bij Ajax", zo vermoedde Mikautadze.

Verlies voor Ajax

Ajax lijkt dus een paar miljoen verlies te maken op de Georgiër, maar het is ook goed nieuws voor de club dat er weer wat geld binnenkomt. Een deel van het bedrag kan in Amsterdam uitgegeven worden aan nieuwe spelers. Daarnaast hebben de Amsterdammers volgens VI-journalist Tim van Duijn een doorverkooppercentage afgedongen. Het is niet precies bekend om hoeveel procent het gaat.