Bart Verbruggen hoopt op de plek onder de lat: 'Als je de vier laatste EK-kwalificatiewedstrijden keept...'
Bart Verbruggen bij de trainingsstage / ANP

Bart Verbruggen hoopt op de plek onder de lat: 'Als je de vier laatste EK-kwalificatiewedstrijden keept...'

16:26, 28-05-2024

Bart Verbruggen hoopt in juni de eerste keeper te zijn van het Nederlands elftal op het EK 2024. De 21-jarige goalie bespreekt zijn kansen onder de lat bij Oranje.

Verbruggen is de keeper van Brighton & Hove Albion en speelt daar nét iets meer dan de helft van alle wedstrijden. Hij hoopt daar én bij de wedstrijden in Oranje bondscoach Ronald Koeman te hebben overtuigd van zijn kwaliteiten.

"Ik hoop het natuurlijk", zegt Verbruggen tegen ESPN over de plek onder de lat op het EK 2024. Momenteel heeft hij nog concurrentie van Mark Flekken, Justin Bijlow en Nick Olij. De verwachting is dat één van die keepers nog zal afvallen. Koeman maakt woensdag 29 mei zijn definitieve selectie bekend.

Advies voor bondscoach Ronald Koeman in aanloop naar EK: ‘Vier doelspelers is goede en gezonde gedachtegang’

25 mei 2024, 12:00

Bondscoach Ronald Koeman mag 26 spelers meenemen naar het EK in Duitsland. Bij de voorselectie zitten 30 spelers, wat betekent dat er nog vier spelers moeten afvallen. Koeman selecteerde vier doelmannen met Bart Verbruggen, Mark Flekken, Justin Bijlow en Nick Olij. Velen zijn van mening dat er één doelman moet afvallen, maar oud-keeperstrainer Frans Hoek zou ze te allen tijde alle vier meenemen naar Duitsland.

'Nog niet over gehad'

Maar wie de eerste keeper wordt, weet Verbruggen nog niet. "Dat moet je aan de bondscoach vragen." Voor EK-kwalificatiewedstrijden werd altijd een paar dagen van te voren duidelijk wie het doel ging verdedigen. "Voor het EK hebben we het er nog niet over gehad."

Toch denkt Verbruggen goede kans te maken en dat is ook niet zo gek. Van de laatste zes interlands stond hij vijf wedstrijden negentig minuten onder de lat. Flekken kreeg één keer de voorkeur, in een oefenwedstrijd tegen Schotland. "Ik denk wel dat als je de laatste vier EK-kwalificatiewedstrijden op goal hebt gestaan, je een goede kans maakt."

De nummer één keeper van Oranje staat wel vast: ‘Kwaliteit moet leidend zijn’

16 mei 2024, 13:45

Bondscoach Ronald Koeman moet binnenkort keiharde knopen doorhakken voor de EK selectie. Ook tussen de lat heeft hij veel te kiezen. Als het aan keepersexpert Harm Zeinstra en voormalig international Sander Boschker ligt, zijn de eerste drie namen zo goed als zeker: Bart Verbruggen, Mark Flekken en Justin Bijlow moeten de keepers worden voor het Nederlands elftal.

'Teleurstelling'

En zou Verbruggen het jammer vinden als hij niet keept, in de eerste groepswedstrijd tegen Polen op 16 juni? "Ja, ik denk dat iedereen die hier rondloopt het een teleurstelling zou vinden om niet op het veld staan." Daarmee doelt de keeper op de andere Oranje-spelers bij de trainingsstage.

Na de wedstrijd tegen Polen wachten nog de groepswedstrijden tegen Frankrijk en Oostenrijk. Voor het EK begint speelt Oranje nog twee oefenwedstrijden tegen Canada en IJsland.